Revija Reporter
Slovenija

Zeleni Slovenije pozivajo k enotnem nastopu zelenih strank, iniciativ in gibanj na morebitnih predčasnih volitvah

I. K.

5. feb. 2020 14:34 Osveženo: 14:35 / 05. 2. 2020

Deli na:

Andrej Čuš

Bobo

Pred morebitnimi predčasnimi volitvami Zeleni Slovenije pozivajo k skupnem nastopu vseh zelenih list, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bodo spet vsi ostali zunaj parlamenta.

»Zeleni Slovenije pravimo, da lahko vsak ustanovi svojo stranko, saj je to ustavna pravica in kategorija. Hkrati pa se zavedamo, da razdrobljenost ne vodi nikamor, še posebej zato, kar mnogim kapitalskim in staropolitičnim veljakom ne ustrezamo,« sporočajo predsednik Andrej Čuš, podpredsednica dr. Nada Pavšer in predsednik programskega sveta dr. Gorazd Pretnar.

»Tudi zaradi tega smo v jeseni 2018 združili tri zelene stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Zeleno koalicijo in Združene zelene v svojo matico - Zelene Slovenije. Prvi rezultati tega so se poznali na parlamentarnih volitvah 2018, ko je stranka dosegla najboljši rezultat po letu 1996, nadgradila pa ga je s 2.23% na evropskih volitvah 2019 in s tem resno nakazala kandidaturo na parlamentarnih volitvah in vstop v le tega.«

Ob tem dodajajo, da so pred meseci podpisali dogovor o zelenem sodelovanju s SMS - Zeleni Evrope in se že udeležili prvih aktivnosti evropskih zelenih na Finskem in v Belgiji. Z delom na terenu in ustanavljanjem novih odborov so lani dosegli, da imajo v svojih vrstah 24 mestnih in občinskih svetnikov ter tudi enega župana.

Želijo si povezovanja in enotnega delovanja ter nastopa vseh zelenih sil v Sloveniji, saj verjamejo, da je to edini način zelenega preboja v Sloveniji. Zato so na civilno družbo, stranke in gibanja, ki imajo v programu zeleno ter aktivne posameznike naslovili pobudo za sodelovanje in pogovore o sodelovanju.

»Naša vrata so odprta za vse, ki si želijo zdravega življenjskega okolja, čiste pitne vode in slovenske hrane v svojih domovih ter si želijo graditi politiko za danes in jutri ter ne za včeraj,« pišejo Zeleni, ki so že formirali volilni štab, ki bo vodil postopke priprav na morebitne predčasne volitve.

»Ob tem volivkam in volivcem sporočamo, da dobro premislijo, komu bodo namenili svoj glas, saj je stalno voliti isto in pri tem pričakovati drugačne rezultate, milo rečeno utopično.«