človek duhovnost Dobra karma

Ko se zdi, da se življenja rušijo, se v resnici ...

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986 Svet24.si

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

facial joga glava navzgor Odkrito.si

Štiri vaje obrazne joge

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Magazin

Elizejske poljane bodo pred OI 2024 pozelenele

Deli na:
Elizejske poljane bodo pred OI 2024 pozelenele

Elizejske poljane so zbirališče Parižanov ob velikih dogodkih - recimo finalu SP v nogometu. - Foto: Reuters

Elizejske poljane v Parizu, ki so eden zaščitnih znakov francoske prestolnice, bodo pred olimpijskimi igrami leta 2024 dobile drugačno, bolj zeleno podobo. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bodo slavno avenijo postopoma spremenili v zeleno oazo Pariza in jo naredili za pravi pariški zeleni vrt.

Elizejske poljane veljajo za eno glavnih mestnih ulic, močno prepoznavno in tudi privlačno turistično točko. Toda zaradi gostega prometa so v zadnjih letih postale tudi nasičen in s hrupom onesnažen kraj, ki se mu vse več Parižanov raje izogne.

To naj bi se spremenilo do OI čez tri leta. Kot je poročala agencija AFP, je županja Anne Hidalgo predstavila načrt, kako bodo v več etapah avenijo spremenili v zeleni pas in na njej omejili ali celo prepovedali promet.

Začeli bodo na trgu Concorde na spodnjem delu, potem pa nadaljevali po aveniji navzgor. "To bo še en vrt Pariza," je dejala županja Hidalgova v pogovoru za časnik Journal du Dimanche.



Projekt županje in njenega kabineta so podprle tudi skupine meščanov, ki se že zdaj borijo za to, da bi Elizejske poljane osvobodili prometa in jih namenili pešcem.

Hidalgova je na področju zelenega delovanja v prid Parižanom že naredila nekaj pomembnih korakov, med drugim je za promet zaprla dve glavni prometnici ob reki Seni in poskrbela za razmah mreže izposojevalnic koles in električnih skuterjev. Že leta 2019 pa so začeli projekt preurejanja okolice Eifflovega stolpa, kjer bo v prihodnje tudi bistveno manj prometa.

V prihodnje bodo tako Elizejske poljane imele drugačno podobo od tiste, ki so si jo dobro zapomnili slovenski ljubitelji športa: prav tam je namreč lani Tadej Pogačar z zmagoslavjem na kolesarski dirki po Franciji, ki se tradicionalno konča v tem delu Pariza, dosegel enega največjih uspehov v zgodovini slovenskega športa.

Loading...