900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lov na "zelene" volivce: stranke so zavohale potencial ekoloških tem

Deli na:
Lov na "zelene" volivce: stranke so zavohale potencial ekoloških tem

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Slovenija je zelena destinacija, ne sledi pa trendom ozelenitve politike jedrnih držav Evrope. Na več sreče na naslednjih volitvah stavi nekdanji okoljski minister v vladi Marjana Šarca Jure Leben – z Z.Dej! stranko zelenih dejanj.

Ali je Lebnova stranka Z. Dej! primer, ko ozelenele stranke ustanavljajo (nekdanji) politiki, ki bi se z jezdenjem na valovih odmevnosti zelenih, okoljevarstvenih tem in podnebnih sprememb, prebili v parlament?

Leben je poklical ustanovitelj Zelenih Slovenije dr. Dušana Pluta. Kaj mu je povedal? Zakaj ni mogel podpreti programskih izhodišča njegove stranke?

Andraž Zorko iz agencije Valicon se sprašuje, ali je Leben »tisti pravi«, ki bi mu lahko uspel zeleni politični preboj. Njegovih nastopi – opazi se, da so marketinško podprti – so nekoliko bolj populistični, kot bi lahko pričakovali za zeleno stranko.


Leben cilja ne levo sredino, kar je očitno iz njegove kritike vlade, predsednika Zelenih Slovenije Andreja Čuša in zavračanja pobude Povežimo se. Zakaj mu ne bo lahko?

Direktorica inštituta Mediana Janja Božič Marolt nam je razložila, zakaj bi bil lahko Leben uspešnejši od predsednika Zelenih Slovenije Andreja Čuša.

Zakaj politični analitik Miro Haček ne bi bil posebej presenečen, če bi Lebnova stranka čudežno pričela dobivati veliko pozitivne medijske pozornosti? So volivci, ki so žal v naši državi vse prej kot politično razgledani in tudi po vrsti nategov, še vedno izjemno naivni?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24