favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zelene stranke in gibanja bi šle skupaj na volitve

Deli na:
Zelene stranke in gibanja bi šle skupaj na volitve

Foto: Twitter

Zeleni Slovenije in Stranka mladih - Zeleni Evrope, ki sta se s sporazumom o zelenem sodelovanju že dogovorili o usklajenem nastopu na volitvah, ko bo do njih prišlo, si želijo k sodelovanju pritegniti še druge zelene iniciative in gibanja. Pogovori o tem potekajo tudi v teh dneh.

Na podlagi izkušenj iz preteklosti v zelenih strankah ocenjujejo, da bi združeni imeli večje možnosti, da na volitvah uspejo in presežejo štiriodstotni prag za vstop v parlament.

Kot v današnjem sporočilu opozarjajo v Stranki mladih - Zeleni Evrope, je namreč Slovenija ena redkih držav v Evropi, ki nima zelene politike. Brez nje pa so zadeve prepuščene civilnim iniciativam in aktivistom, ki bolj ali manj uspešno rešujejo različne okoljske izzive v svojem okolju. A to ne more biti formula za prihodnost, menijo.

K skupnemu nastopu na volitvah zato vabijo vse, "ki razmišljajo zeleno in so pripravljeni sprejeti načela Evropskih zelenih". Povezovanja in enotnega delovanja ter skupnega nastopa vseh zelenih sil v Sloveniji si želijo tudi Zeleni Slovenije. Zato so civilno družbo, stranke in gibanja, ki imajo v programu zeleno, ter aktivne posameznike naslovili pobudo za sodelovanje in pogovore o sodelovanju.



"Naša vrata so odprta za vse, ki si želijo zdravega življenjskega okolja, čiste pitne vode in slovenske hrane v svojih domovih ter si želijo graditi politiko za danes in jutri ter ne za včeraj," so Zeleni Slovenije zapisali v sporočilu za javnost. Ugotavljajo pa, da je "mnogo strank čez noč ozelenelo, a njihova dejanja kažejo, da so vse prej, kot zelena".

Kot je za STA pojasnil predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, se bodo v tem tednu srečali z nekaj lokalnimi in regionalnimi iniciativami. Med drugim je predvideno srečanje s predstavniki organizacije Alpe Adria Green. Za sestanek se dogovarjajo tudi z nekdanjim okoljskim ministrom Juretom Lebnom, za katerega se je pred časom v medijih pisalo, da naj bi ustanavljal lastno zeleno stranko.

Zeleni Slovenije in Stranka mladih - Zeleni Evrope zagotavljajo, da so pripravljeni na morebitne predčasne volitve. Predsednik Stranka mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič je za STA pojasnil, da so se za zdaj odločili za sodelovanje, skupen nastop na volitvah in ne za združitev v eno stranko. A bi ta lahko nastala v prihodnosti, ko bo sodelovanje med njim že dobro utečeno.