rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravnik, osumljen evtanazije, je suspendiran

Deli na:
Zdravnik, osumljen evtanazije, je suspendiran

Foto: Bobo

Notranji strokovni nadzor nad zdravnikom v UKC Ljubljana, ki je domnevno evtanaziral neozdravljivo bolnega bolnika, bo po besedah strokovnega direktorja zavoda Sergeja Hojkerja končan v nekaj dneh. Na podlagi tega se bodo odločili glede usode zdravnika, ki je sedaj suspendiran. To je po Hojkerjevih besedah prvi primer suma evtanazije pri njih.

Hojker je v današnji izjavi za medije pojasnil, da so takoj, ko je bil obveščen o sumu evtanazije, sprožili postopke - zdravnik je bil suspendiran, obvestili so kriminalistično policijo in sprožili notranji strokovni nadzor. Ta bo po njegovih besedah končan v nekaj dneh.

Za predsednika komisije, ki izvaja notranji nadzor, so imenovali predstojnika Inštituta za sodno medicino Jožeta Balažica, torej strokovnjaka, ki ni zaposlen na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je poudaril Hojker. Tako je prepričan, da bo komisija "opravila svoje delo po svojih najboljših močeh in strokovno". Osnovno vprašanje komisije pa je, ali je bilo zdravljenje bolnika v zadnjem obdobju v skladu z etičnimi in moralnimi normami.

Če bodo dokazali, da je zdravnik res opravil nedovoljeno evtanazijo, potem "ne more ostati na UKC Ljubljana", pravi Hojker. A glede na to, da lahko sodni postopki trajajo tudi nekaj let, bo po njegovih besedah "UKC reagiral na podlagi izsledkov internega nadzora".

Opozoril je, da je to tudi vprašanje zdravniške zbornice in ali zdravnik, ki opravi evtanazijo, sploh obdrži licenco, ki pa je pogoj za opravljanje zdravniškega poklica.

Hojker se ni pogovoril z omenjenim zdravnikom, pač pa se je z njim pogovoril strokovni direktor nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek. Ta je povedal, da ga je o sumu evtanazije obvestil vodja intenzivne nevrološke terapije tik pred prazniki. Vodjo je prosil za pisno poročilo, sam pa se je pogovoril z zdravnikom. Podrobnosti pogovora ni želel razkriti, tudi ni žele potrditi, da naj bi zdravnik sprva priznal, da je dal bolniku evtanazijo na željo svojcev.

Potrdil pa je, da je bil zdravnik v stiku s svojci bolnika. Narava zdravniškega dela je namreč takšna, da so tudi v stiku s svojci bolnikov, zlasti če je bolnik nezavesten. Omenjeni bolnik je po Voduškovih besedah umrl, ko je bil nezavesten, sicer pa je bil ocenjen kot paliativni bolnik.

Ni pa želel potrditi poročanja Dela, da naj bi 83-letnemu bolniku zdravnik skrajšal življenje z mešanico kalija in morfija.

Na vprašanje, zakaj ni bila odrejena obdukcija omenjenega bolnika, pa je Vodušek odgovoril, da je bil to nesrečen splet okoliščin. Ko je za to izvedel, pa je bilo po njegovih navedbah že prepozno.

Vodušek je še dejal, da je nesprejemljivo dejanje, če se bo izkazalo, da je zdravnik res evtanaziral bolnika. Hojker in Vodušek sta izpostavila tudi potrebo po razpravi v družbi glede vprašanja evtanazije, ki je pri nas kaznivo dejanje, medtem ko je v nekaterih drugih evropskih državah, kot so Belgija, Nizozemska in Švica, dovoljena.