Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V UKC preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega bolnika

Deli na:
V UKC preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega bolnika

Foto: Primož Lavre

V ljubljanskem kliničnem centru preiskujejo sum evtanazije neozdravljivo bolnega nevrološkega bolnika, poročata današnja Delo in Dnevnik. V bolnišnici so že odredili interni strokovni nadzor. Po poročanju Dnevnika so sum nezakonite pomoči pri smrti prijavili policiji, zdravniku pa odredili začasni suspenz.

Po poročanju Dnevnika naj bi do dogodka v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana prišlo konec lanskega leta. Zdravnik naj bi pri neozdravljivo bolnem nevrološkem bolniku opravil nedovoljeno evtanazijo, in sicer ob želji svojcev. Po poročanju Dela gre za 83-letnega bolnika, ki naj bi mu zdravnik z mešanico kalija in morfija skrajšal življenje. Bolnik naj takrat ne bi bil pri zavesti.

Patolog Jože Balažic, ki je kot predsednik komisije za interni strokovni nadzor pregledal dokumentacijo bolnika, je za Delo povedal, da bi bolnik v vsakem primeru v nekaj dneh umrl ter da ni bil več pri zavesti. "Doživel je obsežno kap, imel je tudi druge težave. Toda to še ne daje nobenemu zdravniku dovoljenja, da bolniku namerno skrajša življenje," je pojasnil. Po pisanju Dela obdukcije po smrti bolnika ni bilo, saj so na oddelku od nje odstopili.

Interni strokovni nadzor je sicer po poročanju Dela predlagal strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek, ki je kot nadrejeni med prvimi govoril z osumljenim zdravnikom. "Povedal mi je, da se ne čuti krivega in da je delal v dobro bolnika," je povedal za Delo. Zdravnik je po njegovih besedah svoje dejanje priznal, a ga je pred nadzorno komisijo zanikal. "Dejal je, da tega ni storil in da je tekočina tekla mimo, torej ne v žilo. Zdaj preverjamo, ali je njegova trditev možna," je za Delo pojasnil Vodušek.

Strokovni direktor UKC Sergej Hojker pa je za Delo dejal, da bo šestčlanska komisija za izvedbo internega strokovnega nadzora raziskala, ali je bil bolnik v zadnjem tednu življenja obravnavan v skladu z zdravniško etiko in doktrino.

Predsednica odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije Danica Rotar Pavlič je po poročanju Dnevnika povedala, da se s sumom aktivne evtanazije v času njenega vodenja odbora še niso srečali. Za zdaj tudi niso prejeli prijave o primeru v UKC Ljubljana. Zdravniku sicer ob aktivni evtanaziji grozi odvzem licence, a se lahko v zbornici, ko gre za kompleksen primer, odločijo tudi za blažje ukrepe, piše Dnevnik.