pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodstvo UKC ne namerava odstopiti

Deli na:
Vodstvo UKC ne namerava odstopiti

Foto: Bobo

Strokovni svet UKC Ljubljana je po besedah strokovnega direktorja UKC Sergeja Hojkerja soglasno podprl delo ožjega vodstva UKC. Če bo ožje vodstvo UKC odstavljeno, namerava odstopiti celotni strokovni svet. Zato Hojker upa, da "bo politiko prešinilo, kaj pravzaprav počne" - "gre za blatenje celotnega zdravništva in zdravstva".

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je namreč prejšnji teden zaradi primera Radan pozvala vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter strokovnega direktorja nevrološke klinike k odstopu. Gre za zdravnika Ivana Radana, ki ga policija sumi, da je na nevrološki kliniki UKC Ljubljana umoril sedem bolnikov. Skupno ga sumijo 24 kaznivih dejanj. Minuli teden so v javnost prišle še informacije o domnevno slabih odnosih in drugih nepravilnostih na nevrološki kliniki.

Strokovni svet je v skupni izjavi, ki so jo posredovali na novinarski konferenci, zapisal, da je "neprimerno, da se tragični dogodek tudi z izjavami najvišjih predstavnikov oblasti izkorišča za posplošeno diskreditacijo vodstva UKC in zdravstvenih delavcev". Po njihovem mnenju je nevrološka klinika, UKC Ljubljana in tudi celotno slovensko zdravstvo postalo talec enega človeka, ki so ga vodili dvomljivi vzgibi.

Menijo tudi, da je primer Radan prešel v politično fazo kot naročen, da vlada končno odstavi vodstvo UKC, diskreditira napovedano zdravniško stavko in prikrije, da je "cesar nag, ko se pretvarja z nadevanjem obleke zdravstvene reforme".

Tako nasprotujejo zahtevi po odstopih vodilnih v UKC, predlagajo pa, "da se zahteva po odstopu in moralni drži ob prepoznanju objektivne odgovornosti pomakne še kakšno stopničko ali dve višje".

Strokovni direktor nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek je sicer ministrici zjutraj poslal elektronsko pošto, v kateri je zapisal, da je zelo hitro po izbruhu primera Radan prevzel objektivno odgovornost in ponudil odstop. "Ta sicer tedaj ni bil sprejet, svoje zavedanje objektivne odgovornosti oziroma pripravljenosti odstopiti pa sem tudi kasneje oziroma nedavno javno povedal. Zato mene k temu ni treba pozivati. Iz vaše dikcije sklepam, da ste moj odstop sprejeli," je zapisal.

A v. d. generalnega direktorja UKC Simon Vrhunec poudarja, da ministrica nima nikakršnih pristojnosti pri imenovanju vodstvenih delavcev v UKC. S Hojkerjem pa sta že takoj po izbruhu primera Radan, ko je Vodušek ponudil odstop, ocenila, da je Vodušek ravnal tako, kot se je od njega pričakovalo. Na vprašanje, ali to pomeni, da bo Vodušek v torek še strokovni direktor nevrološke klinike, pa je dejal: "Kar se naju dveh (Vrhunca in Hojkerja op. a.) tiče, sva bila popolnoma jasna v teh odgovorih."

Rok za odstop je ministrica vodstvu UKC postavila za danes. Ker do tega ne bo prišlo, pa bo v torek pozvala svet UKC Ljubljana, naj začne postopek ugotavljanja odgovornosti vodilnih v UKC Ljubljana, vpletenih v primer Radan, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Je pa Hojker danes odredil izredni strokovni nadzor na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer je delal Radan. Poleg tega so se v preteklem tednu pojavile informacije o nepravilnostih, češ da naj bi nekega bolnika odklopili z respiratorja in ga pustili tri ure, da se je zadušil. V nadzoru bodo pregledali več primerov smrti bolnikov.

Hojker je danes še opozoril, da je ministrica izdala akt o upravnem nadzoru na nevrološki kliniki, ki bi moral biti končan v 30 dneh, pa še vedno ni. Nato pa je ministrica na podlagi govoric pozvala vodstvo UKC k odstopu, je dejal Hojker in dodal, da je to nesprejemljivo in v nasprotju z načeli kakovosti v zdravstvu.

Po njegovem mnenju se je v javnosti ustvarila zelo čudna podoba nevrološke klinike in celotnega UKC v povezavi s primerom Radan. "Zadeva zelo spominja na afero s profesorjem v Mariboru, ki se je končala s samomorom. Trenutno se bojimo samomora celotnega intenzivnega oddelka na nevrološki kliniki," je dejal.

Na intenzivnem oddelku naj bi po mednarodnih standardih za 10 postelj skrbelo 50 sester in 13 zdravnikov. Na intenzivnem oddelku na nevrologiji pa je zaposlenih pet zdravnikov in 35 sester, so navedli v UKC.

Tudi glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar se je danes sestala z glavnimi medicinskimi sestrami klinik UKC Ljubljana. "Ne pristajamo na politiko ustrahovanja in odstopov, kajti menimo, da to ne rešuje ničesar," je dejala. Kot je dodala, ne bežijo pred odgovornostjo, ampak še vedno delujejo v smeri kulture varnosti in odprte komunikacije.

Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko pa se dodal, da bi odstop celotne vodstvene piramide - od vodje oddelka za intenzivno terapijo na nevrološki kliniki pa do generalnega direktorja - zelo poslabšal stanje na UKC. "Ta trenutek je predvsem treba ohraniti trezno glavo, reševati moramo nastalo situacijo in umiriti žogo, ki se je zavalila s strani medijev in politike," je ocenil.

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda pa je dodal, da je zelo težko podpreti ministričino zahtevo po takojšnjem odstopa vodstva, saj kot člani strokovnega sveta vedo, kaj je to vodstvo naredilo od trenutka, ko je izvedelo za prvi dogodek v primeru Radan.

Strokovni direktor ginekološke klinike Adolf Lukanović meni, da je poziv ministrstva k odstopu preuranjen in zahteva močnejšo argumentacijo.