nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štirje Radanovi kolegi pričali: Priznal nam je dogodek s kalijem

Deli na:
Štirje Radanovi kolegi pričali: Priznal nam je dogodek s kalijem

Foto: Bobo

Na današnjem naroku v sojenju zdravniku Ivanu Radanu so pričali štirje zdravniki, med drugim tudi strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek, ki so dejali, da jim je Radan dejal, da je bolniku decembra 2014 dal kalij, ker ni želel, da trpi. Vsi so tudi dejali, da so Radanu verjeli, kar jim je povedal.

Zdravnica Ajša Ana Repar Artač, ki je takrat na oddelku za intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike delala kot specializantka, je po smrti bolnika s kalijem 16. decembra 2014 povprašala Radana, zakaj je bolnik umrl. Po njenih besedah ji je Radan odvrnil, da je bolniku zvišal morfij in nato dal kalij. Nato ji je po njenih navedbah Radan tudi pojasnjeval, kako se kaže hipekaliamija na ekg zapisu.

Repar Artačeva je o tem obvestila svojo mentorico Branko Ožek, ki je danes tudi pričala. Ožekova je dejala, da je bila nad izpovedbo Repar Artačeve šokirana. A ker je Radanu popolnoma zaupala, označila ga je za prijatelja, je bila prepričana, da je specializantka Radana napačno razumela. Zato jo je prosila, naj tega nikomur ne pove.

Ožekova je naslednji dan šla do Radana, ki ji je potrdil, da je bolniku dal kalij. Prosila ga je, da tega nikoli več ne naredi, a tega zagotovila ni dobila, je danes pojasnila. Nato je zgodbo povedala tudi Šviglju, ko se je vrnil na oddelek.

Povedala je tudi, da ji je čez nekaj dni, ko so Radanu že prepovedali delo z bolniki, Radan poslal elektronsko sporočilo, da bi bilo "res bolje, da bi pustil bolnika in ženo še trpeti".

Opisala je tudi dva incidenta, ko je na njihov oddelek prišel Radanov partner, in jih obtoževal, da so vsi tam krivi za tragedijo Radana. Drugič pa je dejal, da so ga poslali Radanovi starši, da jim pove, da je Radan storil samomor, in da so za to oni krivi. Takrat so tudi poklicali varnostnika in policijo.

Svoje dojemanje dogodkov je danes izpovedal še nekdanji vodja oddelka Švigelj, ki je po aferi ostal brez te funkcije. Ko mu je Ožekova povedala za Radanovo izpovedbo, je šel do njega ga povprašal, zakaj je to storil. Tudi njemu je Radan dejal, da ni več mogel gledati, kako bolnik trpi.

Nato je začel Švigelj razmišljati, komu naj pove in kaj naj naredi. Dejal je, da je imel priložnost iti do Žvanove in ji povedati, "ampak nekega zaupanja nisem imel, da bi se kaj premaknilo". Zato je povedal strokovnemu direktorju Vodušku.

Švigelj je tudi dejal, da ob vsej tej zgodbi niti ni pomislil na to, da bi lahko preklical odstop od obdukcije bolnika. A kot pravi, tudi če bi obdukcijo naredili, ne bi mogli potrditi, ali je bila dana prevelika doza kalija. Motnje v srčnem ritmu, kot so razvidne na ekg posnetku, pa bi po njegovih navedbah lahko povzročil povišan kalij, ki je nastal v bolnikovem telesu ob odpovedi ledvic, kot tudi če bi bolniku vbrizgali kalij.

Švigelj je danes tudi pojasnil, da je dan, preden je izvedel za zgodbo s kalijem, ob popoldanskem raportu gledal ekg posnetke omenjenega bolnika. Kot je opisal, se je takrat na raportu pošalil, da "tako pa zdravi Kevorkian" (Ameriški zdravnik Jack Kevorkian je bolnikom pomagal pri samomoru tako, da jim je vbrizgal kalijev klorid), a ta izjava po njegovih besedah "nekaterim na raportu ni ustrezala in se ji niso smejali".

Vodušek pa je dejal, da je takoj, ko mu je Švigelj povedal za pripetljaj s kalijem, šel na oddelek, kjer je srečal Radana. Ta mu je zgodbo potrdil, zato ga je Vodušek zaprosil, naj mu dogodek pisno popiše v elektronskem sporočilu, ga poslal domov ter mu pojasnil, da ne sme več delati z bolniki.

Kot je pojasnil Vodušek, je še tisto popoldne podal prijavo na policijo. Pred tem pa ga je po telefonu poklical neznanec in mu zapovedal, naj do 19.30 prekliče Radanov suspenz, sicer da "bo to obžaloval".

Zvečer je Vodušek poklical Radana in ga povprašal o okoliščinah tega klica. Kot je povedal danes, mu je Radan v tem pogovoru dejal, da mu je poslal elektronsko pošto. V tej pošti je Radan spremenil zgodbo in dejal, da kalij ni tekel v bolnika in da je bil to le protest zaradi razmer na oddelku. Takšnemu pojasnilu, da je Radan to storil iz protesta, pa Vodušek težko verjame, je še pojasnil danes na sodišču.