Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

jedrska elektrarna krško, nek Svet24.si

»Ob vsem strahu pred jedrskimi elektrarnami me ...

Zbiranje zamaškov Ignac Fabjanič Svet24.si

Habjanič našel rešitev za dobrodelne zamaške

Damjan Murko Njena.si

Damjan Murko redko spi doma

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

Zdaj, ko mu Cerar ni več šef, lahko Erjavec zajamra: Ni lahko biti minister

Deli na:
Zdaj, ko mu Cerar ni več šef, lahko Erjavec zajamra: Ni lahko biti minister

Foto: Bobo - Karl Erjavec

Obrambni minister Karl Erjavec, ki je včeraj kot minister zaprisegel že šestič, je na to ponosen. Kot meni, "ni lahko biti minister, zlasti pa ne, če si toliko časa", a ima še vedno energijo in voljo, ne le za ministrovanje, tudi za vodenje DeSUS. Spomnil pa je na spremenjeno varnostno situacijo v svetu od njegovega prvega mandata na čelu Morsa.

Erjavec je bil na čelu ministrstva za obrambo (Mors) že v letih 2004-2008, a je bila takrat, kot je poudaril v izjavi za medije v DZ ob včerajšnjem vnovičnem imenovanju na to funkcijo, "varnostna situacija v svetu povsem drugačna, tudi grožnje so bile bolj klasične". "Danes se pa soočamo z različnimi, tudi netipičnimi grožnjami, kot so terorizem, masovne migracije, podnebne spremembe," je pojasnil. Ob tem je spomnil tudi na okoljske katastrofe, s katerimi se vsakoletno soočamo, kot so plazovi, poplave in potresi.

Glede drugih groženj pa Erjavec meni, da moramo konkretizirati, kaj je tisto, kar dejansko ogroža Slovenijo, in kako vzpostaviti razmere, da bomo odporni proti tem grožnjam. "Tukaj ne gre samo za vprašanje Slovenske vojske in sistema zaščite in reševanja, ampak tudi za vprašanje delovanja obveščevalnih služb, policije in drugih služb, ki so odgovorne za našo varnost. Tudi na področju kibernetske varnosti nas čakajo izzivi," je dejal in sklenil, da bo ta mandat zanj "pravi izziv". "Mislim, da imamo veliko izzivov, in upam, da bomo pripravili vse potrebno, da bomo tem izzivom kos," je dejal.


Erjavec je komentiral tudi državna sekretarja na svojem ministrstvu, ki ju je vlada imenovala že na včerajšnji seji. Kot je pojasnil, si z Milošem Bizjakom, ki je bil na tej funkciji že v dosedanjem mandatu, zagotavlja neko kontinuiteto, ker Bizjak sodeluje v vseh tekočih projektih. Glede Klemna Grošlja pa je dejal, da gre za strokovnjaka, ki bo pomagal tudi pri pripravi ustrezne zakonodaje. Ob tem je Erjavec spomnil na zapis iz koalicijske pogodbe o prenovi strategije nacionalne varnosti. "Mislim, da je to prava oseba, ki bo lahko v imenu obrambnega sistema, Slovenske vojske ponudil tiste rešitve, ki jih Slovenija potrebuje," je dejal.

Je pa dosedanjega zunanjega ministra Erjavca, ki resor predaja dosedanjemu predsedniku vlade Miru Cerarju, presenetila izbira Dobrana Božiča za mesto državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu. "Vendar novi minister za zunanje zadeve že ve, zakaj se je tako odločil," je dejal Erjavec.

Erjavec je sicer zadovoljen, da so v koalicijski pogodbi zapisane ključne usmeritve stranke: od usklajevanja pokojnin do demografskega sklada. "To je tisto, kar mene nosi, da grem še naprej v različne vlade. Res bi želel, da bi izboljšali položaj upokojencev," je dejal in izrazil upanje, da glede tega ne bo osamljen jezdec znotraj vlade.

Loading...