Revija Reporter
Slovenija

Šabeder: Vsak dan znova sem presenečen, ko iz omare pade kakšen nov okostnjak

STA

30. dec. 2019 17:17 Osveženo: 17:19 / 30. 12. 2019

Deli na:

Aleš Šabeder

Bobo

Ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so na ministrstvu za zdravje naklonjeni, mora pa biti po besedah ministra Aleša Šabedra premišljena in zagotavljati stabilen vir financiranja. Kot je dejal za Siol.net, njegov obstanek ali odhod v tem pogledu ne igra nobene bistvene vloge, njegova naloga je, da kot minister brani zdravstveni sistem.

Šabeder se je v daljšem pogovoru za portal Siol.net med drugim zavzel za celovito rešitev v zvezi z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Čeprav smo poleti jasno napovedali, da bomo v začetku leta 2020 imeli pripravljen celovit predlog zakona, s katerim bomo reševali tudi financiranje zdravstvenega sistema, je Levica prišla s parcialno rešitvijo, ki pa v zdravstvenem sistemu nikoli ni dobra," je opozoril.

Spomnil je, da sta tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in finančno ministrstvo opozorila "na morebitni primanjkljaj finančnih sredstev pri predlogu, ki je trenutno v parlamentu". Kot je pojasnil, predlog zakona potrebuje določena dopolnila v obliki finančnih varoval. Začetek leta 2021 pa bi po njegovih besedah lahko pomenil "neko realno časovnico".

Na vprašanje, ali bo še minister, če bo predlog Levice sprejet, je odgovoril, da to, ali je še ali ni več minister, tu ne igra nobene vloge. "Kot minister pa moram trenutno poskrbeti, da bo financiranje zdravstvenega sistema vzdržno in stabilno. To je moja naloga, braniti moram zdravstveni sistem," je pojasnil.

Minister se je dotaknil tudi problematike korupcije v zdravstvu. Kot je dejal, ta zagotovo obstaja. "Obenem je to žal velikokrat tudi predmet političnih obračunavanj in debat, kjer se številke v zvezi s tem napihujejo oziroma prihaja tudi do določenih ocen, ki nimajo resne podlage," je opomnil. Zagotovil je, da organom pregona nemudoma prijavijo vsak sum korupcije, ki pride na njegovo mizo.

Težave in izzivi zdravstva so torej po njegovi oceni v zadnjem obdobju dobili tudi politično dimenzijo. Kot primera izrabe problematike v zdravstvu za politične oz. populistične namene je izpostavil primanjkljaj kadra v slovenskem zdravstvu in tudi primerjave med cenami zdravstvenega materiala pri nas in v tujini.

Primerjave med žilnimi opornicami, ki jih v Nemčiji dobavitelji prodajajo po 90 evrov, v Sloveniji pa posredniki zanje zaračunajo tudi do 190 evrov, so po njegovi oceni "zelo pavšalne". "Ne gre za primerjave enakih izdelkov z enakimi izdelki," je poudaril. Se je pa strinjal, da je tudi pri cenah zdravstvenega materiala možno narediti izboljšave oziroma znižati cene.

Po Šabedrovih besedah je področje ministrstva za zdravje res zahtevno in polno izzivov. Kot je dodal, je "vsak dan znova presenečen, ko iz omare pade kakšen nov okostnjak ali pa se pojavi nov problem, ki ga nismo predvideli oziroma pričakovali".

Minister je še povedal, da se glede potrjenih primerov ošpic približujemo številki 50, a je to glede na delež precepljenosti v državi pričakovano. Ta se namreč giblje med 93 on 94 odstotki. Na ministrstvu sicer pripravljajo nov zakon o nalezljivih boleznih, v katerem želijo skupaj s stroko poiskati primerno rešitev, da bodo zagotovili dovolj veliko precepljenost. "Hkrati pa znotraj zakonodaje ne bomo postavljali preveč rigoroznih pogojev," je zagotovil.