Revija Reporter
Slovenija

Fakin je Čebašek-Travnikovi očital, da laže: Njena izjava ruši zaupanje pacientov v zdravstveni sistem

Reporter, STA

14. mar. 2019 6:00

Deli na:

Samo Fakin

Bobo

Minister za zdravje v odstopu Samo Fakin je v včerajšnjem sporočilu za javnost torkovo navedbo predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek-Travnik, da kot minister nima podpore koalicije za ureditev informacijskega sistema v zdravstvu, označil za laž. Kot je zapisal, ne razume, kaj bi politika sploh imela opraviti pri tej zadevi.

"Takšne izjave predsednici zdravniške zbornice nikoli nisem rekel," je zatrdil Fakin in opozoril, da je informacijski sistem v posamezni zdravstveni ustanovi nastajal neodvisno od politike že od leta 1991. "Vsak javni zdravstveni zavod se je sam odločil, kateri informacijski sistem bo imel. Sistem eZdravje predstavlja osrednjo točko za izmenjavo dokumentacije o pacientu, potrebno za zdravljenje in nima povezave z odločitvami bolnišnic glede internih informacijskih sistemov," je zapisal.

Fakin zato predvideva, da želi Čebašek-Travnikova s takšno izjavo preusmeriti pozornost stran od odgovornosti zdravstvenih delavcev pri nepooblaščenih vpogledih v zdravstvene kartoteke bolnikov. Po njegovih navedbah je predsednica zbornice prav tako izjavila, da zdravniki zaradi preobremenjenosti "svoje kartice, v narekovaju, posojajo tudi drugim zdravstvenim delavcem, ne samo medicinskim sestram".

"Če je izjava Zdenke Čebašek-Travnik resnična, to pomeni, da se v javnih zdravstvenih zavodih ostro krši zakonodaja s področja pacientovi pravic in osebnih podatkov. Njena izjava ruši zaupanje pacientov v zdravstveni sistem," je ocenil Fakin in napovedal, da bodo na ministrstvu pozvali vse javne zdravstvene zavode, naj v najkrajšem možnem času izvedejo vse potrebne interne nadzore in ukrepe.

Poleg tega Fakin pričakuje, da bodo zdravstvene ustanove primerno izobrazile in informirale zaposlene o postopkih uporabe informacijskih sistemov. "Skupni cilj vseh nas mora biti, da do takšnih zlorab nikakor ne bo več prihajalo," je poudaril. Kot je spomnil, je nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar izjavila, da se morajo nedovoljeni vpogledi v kartoteke ostro sankcionirati.

"Od predsednice zbornice bi pričakovali, da zagovarja molčečnost kot eno najpomembnejših načel zdravniške službe in da za tovrstne kršitve ni opravičila. Primeri, ki se pojavljajo v javnosti, kažejo, da ne gre za preobremenjenost zdravnikov, temveč za namerno 'brskanje' posameznih zdravstvenih delavcev v zasebnost pacientov," so še dodali na ministrstvu za zdravje.

Čebašek-Travnikova je sicer v torek v odzivu na informacijo o nepooblaščenih vpogledih v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc opozorila, da sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral. Pojasnila je, da je na to opozarjala že zadnja ministra, Kolar Celarčevo in Fakina, a ni bilo ustreznega odziva.

"Ko sem ministru Fakinu omenila, da bi to lahko bilo med njegovimi prioritetami, je rekel, da za to nima podpore v koaliciji," je med drugim dejala dejala Čebašek-Travnikova.