profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrhovno sodišče brez komentarja na Klemenčičevo izjavo

Deli na:
Vrhovno sodišče brez komentarja na Klemenčičevo izjavo

Foto: Bobo

Vrhovno sodišče izjavo ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, da bodo v primeru zastaranja zadeve Istrabenz letele glave, ne more komentirati. Izjava je splošna, izrazov pa ni mogoče neposredno povezati s pravnim redom, ki ga kot minister za pravosodje predstavlja, so sporočili. Verjamejo pa, da bo minister izjavo dodatno pojasnil.

Na vrhovnem sodišču pravijo še, da je v zadevi Istrabenz o ukrepih zaradi hipotetičnega zastaranja za zdaj povsem preuranjeno govoriti. "Primer pa vsekakor predstavlja dobro priložnost, da se na širši strokovni, družbeni in politični ravni izostrijo in celovito ter iskreno premislijo splošna vprašanja tako glede zdravniških potrdil kot tudi nekaterih zastaralnih rokov," so na vrhovnem sodišču zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da sodstvo že vrsto let opozarja na vprašanja, do kod gredo pristojnosti in odgovornost medicinske stroke za zdravniška potrdila v kazenskih postopkih, a ta ostajajo nerazrešena. Sodišča imajo v primeru zdravniških mnenj precej zvezane roke pri zagotavljanju navzočnosti v postopkih.

V medijih se je namreč pojavil posnetek Igorja Bavčarja med igranjem košarke, kar je sprožilo nekatera vprašanja, saj Bavčar po prvi sodbi zaradi preprodaje Istrabenzovih delnic ni mogel na prestajanje kazni zaradi hudih zdravstvenih težav. Prva sodba je bila sicer razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje, Bavčarja pa je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo še v drugo. Zadeva Istrabenz zastara prihodnje leto junija in do takrat mora biti zadeva pravnomočna. Sodba pa še ni spisana in poslana strankam, hkrati obramba že napoveduje pritožbo.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je po objavi posnetka napovedal, da bodo ob morebitnem zastaranju zadeve Istrabenz letele glave, kar sproža burne reakcije v sodstvu, ki te besede vidi kot pritisk ne le na sodno vejo oblasti, ampak na konkretno sodnico.