stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žan Mahnič: Kakšna je to vojska, ki ne more preživeti brez Karitasa!? (VIDEO)

Deli na:
Žan Mahnič: Kakšna je to vojska, ki ne more preživeti brez Karitasa!? (VIDEO)

V oddaji Sreda v sredo je Žan Mahnič govoril tudi o obisku ZDA v času, ko je prisegel 45. predsednik Donald Trump.

»Če v generalštabu Slovenske vojske ne bodo uredili poročila, bo moral predsednik republike Borut Pahor kot vrhovni poveljnik vnovič izreči negativno oceno o pripravljenosti in obrambni sposobnosti Slovenske vojske,« je v uvodu oddaje Sreda v sredo na novinarjevo vprašanje o razmerah v slovenskih oboroženih silah dejal Žan Mahnič, državnozborski poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo. Po njegovih besedah je stanje v SV kritično, ker vlada Mira Cerarja doslej še ni storila prav nič za izboljšanje razmer. Da gre za eksistenčno krizo, je dodal, ki lahko povsem okrni ugled in kredibilnost SV v zavezništvu Nato. »Čez rob pa je že stopila pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v morebitni vojni!« Za take razmere je najbolj odgovorna obrambna ministrica Andreja Katič, ki se ukvarja z vsem drugim, le z izboljševanjem razmer v SV ne!

Pod prvo Janševo vlado je Slovenija za oborožene sile namenjala 1,8 odstotka bruto domačega proizvoda, vojska se je razvijala in delovala normalno.»Če takrat ne bi bilo zrežirane afere Patria, bi Slovenska vojska danes imela za dve srednji bataljonski skupini opremljenih osemkolesnikov. Bila bi moderna vojska, vojaki bi imeli dobre plače in motivacijo, da ostanejo v vojski,« je še dejal Mahnič in opozoril, da so v poslanski skupini SDS vladajoči koaliciji vseskozi ponujali rešitve, vendar so bili vselej zavrnjeni. Podobno je bilo tudi s pobudo strokovnega sveta SDS o oblikovanju narodne garde, ki bi bila pod okriljem SV. Po mnenju Žana Mahniča slovenske vojske ne čaka nič dobrega, kajti ministrica Katičeva še ni razkrila vizije, kam in kako naj bi se razvijala SV.

 To najbolj ustreza Socialnim demokratom, katerim pripada Katičeva, njihov interes je, da se SV oddaljuje od Nata, prozahodnih ter demokratičnih vrednot in se nasloni na Rusijo. Pri tem bode v oči dejstvo, da je zaradi mizernih plač in razmer za delovanje vse večji osip pripadnikov SV, zato se bo kmalu zgodilo, da bodo ostali le časniki in GŠ brez vojakov, po drugi strani pa MORS namenja enormne zneske za svetovalne storitve upokojencu Ladislavu Lipiču, predsedniku ZVVS. Zato Mahniča zanima, kaj počnejo aktivni častniki, da imajo najete za svetovalce upokojene častnike. »Glede na stanje v SV, ki je več kot slabo, predlagam, da se Ladislavu Lipiču v trenutku prekine pogodba o svetovanju.«

V oddaji Sreda v sredo je Žan Mahnič govoril tudi o obisku ZDA v času, ko je prisegel 45. predsednik Donald Trump. Zasedanje parlamentarne skupščine Nata je povezal z elitnim plesom združenja sestrskih mest in z ogledom inavguracije Donalda Trumpa. Njegovi vtisi so izjemni, danes še toliko bolj, ker ugotavlja, da Trump od prvega dne uresničuje svoje predvolilne besede in obljube.