Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žan Mahnič je Janšev »oficir za zvezo« s skrajno desnico: SDS že nekaj let zelo dobro sodeluje z gibanjem identitarcev

Deli na:
Žan Mahnič je Janšev »oficir za zvezo« s skrajno desnico: SDS že nekaj let zelo dobro sodeluje z gibanjem identitarcev

Vodja slovenskih identitarcev Žan Žalec bi s kalašnikovko branil Ljubljano. Na sliki z Domžalčanom Žigo Bauerjem. Njun prijatelj Žan Mahnič pa je zveza s SDS. - Foto: Facebook, Bobo

»To ni nič novega, če pa moj prijatelj na poroko povabi svoje prijatelje, pa jaz s tem nimam nič. Jaz ne delam seznama vabljenih,« je Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, za Večer odgovoril na očitke predsednika KNOVS Matjaža Nemca, da je bil na fotografiji skupaj z enim od soustanoviteljev Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, katerega zastopnik je direktor NTA in pripadnik rumenih jopičev Urban Purgar, ki poveličuje Hitlerja.

Foto: Facebook - Mahnič na poroki Žige Bauerja

Gre za fotografijo, ki jo je Mahnič pred dvema letoma sam objavil na tviterju, ko se je udeležil poroke svojega dolgoletnega prijatelja Žiga Bauerja iz Domžal, matičar pa je bil župan občine Gorenja vas-Poljane in bivši poslanec SDS Milan Čadež. Žiga Bauer je bil vrsto let član SDS in vodstva njenega podmladka, na zadnjih lokalnih volitvah pa je nastopil na listi SNS Zmaga Jelinčiča, vendar ni bil izvoljen v občinski svet. Poleg tega naj bi bil Bauer, kot so nam povedali poznavalci razmer, vodja domžalskega gibanja identitarcev oziroma skupine Generacija identitete.

To so Mahničeve vezi s skrajno desnimi organizacijami

»Branilec Evrope« s kalašnikovko

Bauer je tudi prijatelj z Žanom Žalcem, ki naj bi bil po naših virih vodja slovenskih identitarcev (Generacije identitete). Na eni od fotografij, ki smo jih našli na Žalčevem FB profilu, skupaj z njim pozirata v majicah z napisom Defend Ljubljana (Branimo Ljubljano) in Defend Europe (Branimo Evropo), Žalec ima ob napisu na majici tudi avtomatsko orožje kalašnikov. Isti napis s fotografijo kalašnikovke je imel tudi za naslovno fotografijo na svojem FB profilu, dokler ga ni po našem pisanju zaprl za javnost. Podobno kot Bauer je tudi Žalec nastopil na lokalnih volitvah na listi SNS, in sicer v Ljubljani, vendar prav tako ni bil izvoljen.

Prijatelj Žana Mahniča, ki je poziral s kalašnikovko na majici, je svoj profil na Facebooku zaprl za javnost

Defend Europe je slogan vseh evropskih identitarcev. Tako so francoski identitarci poimenovali svojo akcijo, ko so se leta 2018 organizirali v patrulje in nato v Alpah lovili migrante ter jih privedli policiji. Pri tem so uporabili celo helikopter. Policija je nato aktiviste kazensko ovadila zaradi dejavnosti, ki bi zaradi njihove prisotnosti lahko povzročila zmedo razumevanja javnih funkcij pristojnih organov, ki se ukvarjajo z migracijami. Po pisanju britanskega časnika The Independent se pripadniki tega gibanja iz vseh držav urijo na obrambnih treningih v posebnih telovadnicah in kampih. Ali so med njimi tudi Slovenci, ni znano.

Foto: Facebook - Identitarci v gorah

Žalec je tudi med zelo dobrimi Mahničevimi prijatelji. Pred štirimi leti se je udeležil prireditve ob 28. obletnici Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, ki ga je vodil Mahnič. Tam je bil kot predstavnik identitarcev, kar je bilo izrecno omenjeno v sporočilu za javnost na spletni strani SDM. Seveda je prišel na Mahničevo povabilo. Osebno je povezan z Ano Zagožen, hčerko pokojnega politika SDS Jožeta Zagožen, saj naj bi bila dolga leta v več kot le prijateljski zvezi. Zagožnova je članica vodstva podmladka in mestna svetnica v Ljubljani. Žalec je tudi zelo dejaven kot član navijaške skupine Green Dragons, kjer naj bi bilo veliko identitarcev (podobno velja tudi za mariborske Viole, ki so leta 2015 na nogometnem derbiju razvile plakate z domoljubno in protimigrantsko vsebino).

Decembra 2018 sta mestni odbor SDS Kranj in Generacija identitete v Kranju skupaj organizirali okroglo mizo z naslovom Migracije in človekove pravice, na njej pa sta kot govornika nastopila poslanec SDS Branko Grims in Bernard Brščič, ki takrat še ni ustanovil svoje stranke. Skupaj so sodelovali tudi pri knjigah Manifest za domovino in Evropa narodov, ki ju je izdala založba Obzorja, katere delni lastnik je SDS. Prvo je Mahnič celo prinesel v državni zbor in na dan izvolitve vlade Marjana Šarca fotografijo te knjige delil po tviterju. Zbornik Evropa narodov pa so soustvarjali Branko Grims, Zmago Jelinčič, Bernard Brščič in posamezni identitarni aktivisti. Mahnič naj bi bil zelo povezan tudi z žirovskimi člani podmladka SDS, zlasti Kristjanom Razyjem Podobnikom in Dejanom Prosenom, pripadnikoma skupine Blood and Honour, ki sta pred leti v državnem zboru obiskala poslanca Grimsa.

Avstrijski neonacist se je zahvalil Janši za podporo

Aktivisti identitarnega gibanja so se s člani SDS srečevali na protimigrantskih zborovanjih in tam vzpostavili odlične stike. Večina identitarcev je privržencev Janeza Janše, zato SDS ni bilo problema z njimi sodelovati in sčasoma prevzeti njihovo gibanje. Ob tem je treba poudariti, da avstrijska ljudska stranka, ki je podobno kot SDS članica EPP, smatra identitarce za skrajno gibanje, zato je Sebastian Kurz kot kancler zahteval od svobodnjakov prekinitev stikov z identitarci, ko so bili z njim v vladi. Skratka, medtem ko avstrijski identitarci sodelujejo s svobodnjaki, naši identitarci delujejo pod patronatom SDS.

O močnih povezavah med SDS in identitarci pričajo tudi tviti, ki jih objavlja Generacija identitete na svojem računu, nato pa jih pogosto delijo vidni posamezniki iz SDS, zlasti Mahnič in tudi Janša. Tako je prišlo do svojevrstnega škandala, ko so slovenski identitarci podprli šefa avstrijskih somišljenikov Martina Sellnerja, ko ga je tamkajšnja policija preiskovala zaradi donacije, ki jo je njegovi organizaciji namenil terorist Brenton Tarrant, odgovoren za pokol muslimanov v Novi Zelandiji. Pozneje se je izkazalo, da 34letni Dunajčan nima nobene zveze z omenjenim teroristom, toda iz zapisov na spletu izhaja, da naj bi bil kot najstnik del neonacistične scene ter da mu je Velika Britanija kot privržencu »alt right« scene zavrnila vstop v državo in ga deportirala z letališča Luton.

Slovenski identitarci so ob podpori Sellnerju zapisali, da gre pri preiskavi za sramotno dejanje vlade Sebastiana Kurza, njihov tvit pa je delil Janša. Nakar se je vodja avstrijskih identitarcev zahvalil prvaku SDS: »Danke Herr @JJansaSDS! Ein Ehrenmann. Hvala.« V prevodu: »Hvala, gospod Janša! Častni človek.« Še posebej se je potrudil z zahvalo v slovenščini. Njegov tvit je retvital tudi Mahnič.

»Ein Ehrenmann (časten človek, poštenjak). Hvala.« Tako se je eden vodilnih avstrijskih skrajnih desničarjev zahvalil Janezu Janši

Septembra 2019 so se slovenski identitarci udeležili shoda na Dunaju, ki so ga njihovi avstrijski somišljeniki organizirali ob obletnici bitke za Kahlenberg, kjer je poljski kralj Jan Sobieski leta 1683 ustavil turški pohod na Evropo in tako osvobodil Dunaj pred muslimanskim obleganjem. Udeleženci shoda so se odkrito fotografirali, brez raznih krink na obrazih. Reportažo o tem dogodku je objavila strankarska revija SDS Demokracija.

Foto: Facebook - Domžalski identitarci

Slovenska divizija s celicami v Ljubljani, Mariboru, Velenju in Domžalah

Ko smo pred dvema letoma v Reporterju objavili članek o identitarcih, je bila še dostopna njihova spletna stran, kjer smo lahko zbrali precej podatkov o njihovem gibanju. Med drugim so zapisali, da je bila slovenska podružnica tega »panevropskega gibanja« ustanovljena leta 2015 in da njene četice delujejo v Ljubljani, Mariboru, Velenju in Domžalah. Na spletni strani so objavili tudi povezave na spletne strani bratskih »divizij« iz Avstrije, Češke, Francije, Nizozemske, Irske, Združenega kraljestva, Madžarske, Nemčije, Srbije, Kanade in Švice. Prva je nastala leta 2002 v Franciji.

Objavili so tudi fotografije nekaterih svojih akcij po Sloveniji, v katerih so pisali grafite proti kulturnemu marksizmu in lepili letake s svojim simbolom lambdo, ki je v antiki simbolizirala bitko pri Termopilah, kjer se je 300 špartanskih vojakov do zadnjega upiralo perzijskim osvajalcem. Zanimivo pa je, da so na vseh fotografijah z zakritimi obrazi, tudi na Triglavu, kamor so se podali skupaj z italijanskimi identitarci.

Anonimneži z zakritimi obrazi: Najbolj znani slovenski identitarci in njihovi podporniki v SDS

Po evropskih volitvah maja 2019 so slavili izjemen uspeh vseh treh evroskeptičnih in suverenističnih skupin: ECR, EFDD in ENF. »Dan po evropskih volitvah lahko rečemo, da so bile za Evropo uspešne. Če združimo desni evroskeptični blok, lahko ugotovimo, da je postal druga največja skupina v Evropskem parlamentu, takoj za konzervativnim blokom, ki je prejel največ sedežev,« so zapisali na svoji spletni strani v prispevku z naslovom Naša Evropa ni vaša unija. »Naslednji korak je, da se formira koalicija, ki bo sposobna obraniti naš način življenja in zavarovati meje pred invazijo ilegalnih migrantov. Vajeti v Evropski uniji morajo prevzeti politiki, kot so Nigel Paul Farage, Gareth Wilders, Marine Le Pen, Viktor Orban in Matteo Salvini.«

Omenjeni politični druščini se vse bolj približuje tudi Janez Janša, ki je bolj kot EPP zvest svojemu prijatelju Orbanu, ki skupaj z evropsko skrajno desnico snuje novo politično združenje. Samo vprašanje časa je, kdaj bo z evropskega vlaka zmernih desnosredinskih strank izstopila tudi SDS, ki že zdaj goji odlične stike z domačimi skrajnimi desničarji. Mahnič pa je le Janšev »oficir za zvezo« z njimi.