Revija Reporter
Slovenija

Prijatelj Žana Mahniča, ki je poziral s kalašnikovko na majici, je svoj profil na Facebooku zaprl za javnost

Igor Kršinar
9 1.167

30. sep. 2019 16:11 Osveženo: 16:22 / 30. 9. 2019

Deli na:

Vodja slovenskih identitarcev Žan Žalec bi s kalašnikovko branil Ljubljano. Na sliki z Domžalčanom Žigo Bauerjem. Njun prijatelj Žan Mahnič pa kot poslanec nadzoruje varnostne službe.

Facebook, Bobo

Pred kratkim smo pisali o povezavah poslanca SDS Žana Mahniča s skupino Generacija identitete, ki v sosednji Avstriji velja za skrajno nacionalistično gibanje. Tako se je na začetku septembra udeležil poroke svojega dolgoletnega prijatelja Žige Bauerja iz Domžal, matičar pa je bil župan občine Gorenja vas - Poljane in bivši poslanec SDS Milan Čadež.

Žiga Bauer je bil več let član SDS in vodstva njenega podmladka, na zadnjih lokalnih volitvah pa je nastopil na listi SNS Zmaga Jelinčiča, vendar ni bil izvoljen v občinski svet. Poleg tega naj bi bil Bauer, kot so nam povedali poznavalci razmer, vodja domžalskega gibanja identitarcev oziroma skupine Generacija identitete.

Med zelo dobrimi Mahničevi prijatelji je tudi Žan Žalec, ki naj bi bil po naših virih vodja slovenskih identitarcev (Generacije identitete). Pred dvema letoma se je udeležil prireditve ob 28. obletnici Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS. Tam je bil kot predstavnik identitarcev, to je bilo izrecno omenjeno v sporočilu za javnost na spletni strani SDM. Isti mesec sta nato mestni odbor SDS in Generacija identitete v Kranju pripravila okroglo mizo o migracijah in človekovih pravicah.

Žalec je tudi dober prijatelj Bauerja. Na eni od fotografij, ki smo jih našli na Žalčevem FB-profilu, skupaj z njim pozirata v majicah z napisom Defend Ljubljana (Branimo Ljubljano) in Defend Europe (Branimo Evropo), Žalec ima ob napisu na majici tudi avtomatsko orožje – kalašnikovko.

Zajem zaslona z Žalčevega Facebook profila, zdaj zaprtega za javnost.

Facebook

Isti napis s fotografijo kalašnikovke je do nedavnega imel tudi za naslovno fotografijo na svojem FB-profilu. Toda prejšnji teden je FB-profil zaprl za javnost. To se je zgodilo kmalu za tem, ko smo Ano Zagožen, mestno svetnico SDS v Ljubljani in članico vodstva SDM, vprašali, v kakšnih odnosih sta z njim in ali držijo naše informacije, da je bila njegovo dekle.

Odgovorila nam je, da se poznata še iz študentskih let, da sta doslej sodelovala tako študijsko kot profesionalno, zato sta razvila tudi prijateljski odnos, upa, da bosta dobro sodelovala tudi v prihodnje. Žan Žalec je na lanskih volitvah kandidiral za mestnega svetnika v Ljubljani na listi SNS, vendar ni bil izvoljen.

Gibanje Generacija identitete uživa odkrito podporo tako SDS kot SNS. Skupaj so sodelovali tudi pri knjigi Manifest za domovino, ki jo je izdala založba Obzorja, katere delne lastnik je SDS, Mahnič pa jo je prinesel v državni zbor. V sosednji Avstriji veljajo identitarci za skrajno gibanje, zato je zdaj bivši kancler in predsednik Avstrijske ljudske stranke Sebastian Kurz od svobodnjakov zahteval prekinitev stikov z identitarci.

Ob tem je treba dodati, da je Žan Mahnič v državnem zboru podpredsednik komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, s tem pa ima tudi dostop do marsikaterih zaupnih podatkov, kar lahko pomeni tveganje za varnost naše države. Zlasti če bi naši organi pregona preiskovali njegove prijatelje, ki se radi slikajo z orožjem in se navdušujejo za ideje, ki jih severno od nas ostro zavračajo.