nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Načelnik Božič "pacifistu" Jakiču: Za Patrie ni prave alternative

Deli na:
Načelnik Božič "pacifistu" Jakiču: Za Patrie ni prave alternative

Foto: Primož Lavre

Načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Dobran Božič je za STA dejal, da če bi SV morala vrniti patrie, kake prave alternative, ki bi omogočila delovanje bataljonske bojne skupine, ne vidi. Alternativa je kvečjemu nakup novih vozil, če seveda želimo imeti moderno vojsko. Zavrnil pa je tudi namige, da alternativo ponujajo ZDA.

Kot je spomnil načelnik, SV že zdaj s 30 patriami ne dosega vmesnih ciljev, ki sta jih v strateških dokumentih predpisala vlada in parlament. Zdaj, ko bi zaradi pravnomočnosti sodbe, da je bil posel nakupa osemkolesnikov finske Patrie leta 2006 koruptiven, morala Slovenija zahtevati ničnost pogodbe in torej vračilo 75 milijonov evrov za 30 dobavljenih vozil, pa Božič nad tem ni preveč navdušen, saj bi to pomenilo, da bi morala tudi SV vrniti svoje patrie.

"Bali smo se, da bo do tega zdaj prišlo. Če bomo morali patrie vrniti, bomo morali zagotovo najti neke druge rešitve, ki jih pa vojaško strokovno ne vidim. Alternativa bi bila kvečjemu nakup novih vozil. Torej če želimo imeti moderno vojsko, za katero je po naši strokovni oceni potrebna bataljonska bojna skupina," je dejal načelnik in menil, da gre za problem, ki presega zgolj SV, ampak gre za državni problem.

Opozoril je tudi, da četudi bi Patria vrnila denar, pa ga ne bo toliko, da bi Slovenija lahko sedanja vozila nadomestila z drugimi. "Če sem prav razumel, bo treba odšteti amortizacijo, vozila so stara že nekaj let, nekatera smo imeli tudi v Afganistanu itn. In potem je vprašanje, kakšna je ocenjena vrednost vozila, ki bi ga vrnili nazaj," je dejal.

V zvezi s tem vprašanjem pa je zavrnil tudi namige, da naj bi alternativo patriam ponujali tudi Američani, ki da so SV ponudili določeno orožje zastonj, med njimi celo oklepnike, vendar pa da jih Slovenija ne more vzeti, ker nima denarja za plačilo davka in za vzdrževanje, kot je to v torek na TVS pojasnil tudi obrambni minister Roman Jakič.

Načelnik je opozoril, da ne gre za to, da bi ameriška vojska kaj ponudila Sloveniji, ampak da v vojski ZDA obstaja program "viškov opreme", torej tiste opreme, ki je ne potrebujejo in jo podarijo določenim državam. Te se morajo za sodelovanje v tem programu kvalificirati.

"Mi smo se v ta program vključili, nato pa smo iz baze podatkov vse mogoče količine opreme, ki se tudi stalno dopolnjuje, izbrali nabor opreme, ki bi jo lahko koristila Slovenska vojska," je povedal načelnik.

"Da pa se razumemo, nobena od te opreme ne bi zamenjala vozila patria oz. vozila 6x6 ali 8x8 za oblikovanje bataljonske bojne skupine. Gre predvsem za podporna vozila - logistične oklepljene tovornjake, hummerje, vozila MRAP - vozila, ki imajo za prevoz potnikov zelo dobro protiminsko zaščito. Ni pa na tem spisku bojnih vozil," je pojasnil generalmajor Božič.

Povedal je še, da so potem nabor opreme in vozil, ki so ga naredili v SV, predali odgovornim na ministrstvu za obrambo, kjer pa se je potem izkazalo, da kljub vsemu za kaj takega ni denarja. Čeprav bi šlo za donacijo, bi namreč morala Slovenija poskrbeti za prevoz in davek. "Toda denarja za to nikjer v proračunu ni bilo. Torej če ni, niti vojska ne more vzeti," je dejal načelnik, Je pa dodal, da gre vendarle za odprt program in da ga bo Slovenija lahko koristila tudi v prihodnosti.