stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali bo Zvonko Fišer zaradi očitkov koruptnosti kazensko preganjal samega sebe?

Deli na:
Ali bo Zvonko Fišer zaradi očitkov koruptnosti kazensko preganjal samega sebe?

Foto: Bobo

Če bi v Sloveniji veljali enaki standardi za vse državne funkcionarje, bi Zvonko Fišer odstopil s položaja generalnega državnega tožilca oziroma bi njegovo razrešitev zahteval pravosodni minister Goran Klemenčič. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč ugotovila, da je skupaj s takratnim pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem ravnal koruptno, ko je takratnemu državnemu sekretarju Boštjanu Škrlecu omogočil nepremoženjsko korist z imenovanjem na položaj generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva.

Fišer naj bi kršil dolžno ravnanje, ko je 9. februarja 2012 Zalarju predlagal imenovanje Škrleca, čeprav ni bil prrej izveden oziroma dokončan javni natečaj, kot zahteva zakon o državnem tožilstvu. Zalar pa je istega dne izdal odločbo o imenovanju, čeprav se je zavedal, da postopek ni bil izveden v skladu z zakonom. KPK je še ugotovila, da je bil Škrlec imenovan s kombinacijo dveh nezdružljivih postopkov: ko se je v natečajnem postopku pritožil eden od neizbranih kandidatov, je Fišer postopek ustavil in Škrleca imenoval po postopku dodelitve državnega tožilca. Po ugotovitvah KPK sta Fišer in Zalar favorizirala določeno osebo, omogočanje nepremoženjske koristi z zasedbo delovnega mesta pa ustreza definicije korupcije po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.

Znano je, da sta se morala zaradi poročila KPK, ki je bilo pozneje odpravljeno, s svojih funkcij posloviti Janez Janša kot premier in Zoran Janković kot predsednik PS. Zato bi podobni standardi morali veljati tudi za Fišerja. Zalar, ki ni več državni funkcionar, odgovarja, da je KPK kratila njegove ustavne pravice in napoveduje odškodninsko tožbo proti državi. Nekdanji minister je sicer že izgubil spor na upravnem in vrhovnem sodišču, SDS pa ga je skupaj s Fišerjem kazensko ovadila.