Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začetek konca Marka Zidanška

Deli na:
Začetek konca Marka Zidanška

Foto: Bobo

Pred jutrišnjo sejo glavnega odbora SLS se napetosti med njenimi veljaki stopnjujejo. Kot je poročal portal Požareport, naj bi na kongresu Nove generacije, podmladka SLS, v ljubljanskem hotelu M prišlo do obračuna med predsednikom Markom Zidanškom in dolgoletnim predsednikom in sivo eminenco SLS Marjanom Podobnikom. Veljaka sta se sprla, Podobnik je Zidanška grobo zgrabil za ramena, nekdanji kandidat za predsednika stranke Darko Medved pa je oba označil za otroka.

Podobnik naj bi Zidanška zmerjal, da ni vreden za predsednika SLS, slednji pa je prvemu očital, da se ne more sprijazniti s tem, da znotraj stranke nima več take moči kot nekoč. Na to se je Podobnik odzval tako, da je Zidanšku očital celo udbomafijske botre, ki uničujejo prihodnost slovenskega kmeta, kmetijstva in podeželja. Oba veljaka se bosta soočila tudi na jutrišnji seji glavnega odbora, kjer bo očitno zelo vroče.

Vzrok za spor v SLS je jutrišnjo glasovanje o predsedniku Slovenske kmetijsko-gozdarske zbornice, kjer so člani stranke nastopili na različnih listah in imajo tudi različne kandidate za predsednika. Čeprav je na volitvah nastopila Slovenska kmečka zveza, ki je del SLS, vodstvo SLS z Zidanškom na čelu za predsednika zbornice podpira Petra Vriska, ki je na volitvah nastopil s svojo Kmečko listo. Ta sicer na ta položaj forsira manj znanega Roka Sedmineka.

Toda SKZ je sklenila koalicijo z SDS in NSI ter posamezniki, ki za predsednika podpirajo Cveta Zupančiča, za podpredsednika pa Branka Tomažiča (SLS) in Marjana Golavška (SDS). Če bo v torek za predsednika izvoljen Zupančič in ne Vriskov kandidat, bo to že tretji poraz Marka Zidanška, potem ko sta svoji stranki ustanovila bivša člana SLS Franc Kangler in Aleš Primc. Zato nekateri že napovedujejo skorajšnjo Zidanškovo zamenjavo ali pa razpad stranke, pri čemer se bo del lahko pridružil Novi ljudski stranki Franca Kanglerja.

Medtem je bila Nova ljudska stranka Slovenije (NLS) vpisana v register političnih strank. Zoper odločitev ministrstva za notranje zadeve je v 30 dneh možna pritožba na upravno sodišče, zoper to pa na vrhovno sodišče. Marko Zidanšek je že napovedal, da se bodo pritožili zaradi registracije Nove ljudske stranke, izbirajo le še odvetniško skupino, ki bo to v njihovem imenu storila. Pritožbeni postopek se lahko vleče eno leto, v primeru pritožbe na vrhovno sodišče pa tudi še po volitvah.

Medtem Kanglerjeva ljudska stranka ustanavlja svoje občinske odbore. Trenutno jih imajo v Mariboru, Dupleku, Celju, Velenju, Zrečah, Ptuju, Ljutomeru, Ranah na Koroškem, Dravogradu, Slovenj Gradcu in Mežici. Kangler je večkrat omenjal možnost koalicije tudi s staro SLS, toda pod sedanjim predsednikom je ta praktično nemogoča. Zidanšek in Kangler sta v laseh tudi zaradi tega, ker prvi slednjega ni povabil nazaj v stranko, za razliko od Petra Vriska, ki je postal celo član izvršnega odbora SLS.