franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZaAB: Zvoniti Petrolu po toči bo prepozno

Deli na:
ZaAB: Zvoniti Petrolu po toči bo prepozno

Foto: Bobo

Z zavlačevanjem obravnave novele Energetskega zakona nesmiselno in nepotrebno povečujemo tveganje tihega prevzema Petrola, pravijo v ZaAB. "S predlogom sprememb zakona želijo predlagatelji preprečiti tihi prevzem kontrolnega deleža Petrola brez predhodnega soglasja Vlade RS," izpostavljajo predlagatelji v ZaAB.

Izjava ZaAB:

ZaAB: Zvoniti Petrolu po toči bo prepozno

Poslanska skupina ZaAB s prvopodpisano mag. Alenko Bratušek je v novembru v zakonodajni postopek vložila novelo Energetskega zakona. S predlogom sprememb zakona želijo predlagatelji preprečiti tihi prevzem kontrolnega deleža Petrola brez predhodnega soglasja Vlade RS. Veljavni Energetski zakon je neposredno povečal manevrski prostor za morebiten sovražni prevzem družbe Petrol, saj lahko kupec brez posebnega dogovora z državo oz. brez soglasja vlade kupi večji paket oz. delež delnic, ne da se pri tem oziral na odločitev vlade, SDH in Državnega zbora. Opozoriti velja, da se v javnosti v zadnjem času pojavljajo informacije, da se v naslednjih mesecih pripravlja prevzem družbe Petrol, kot prevzemniki pa se omenjajo predvsem tujci. Po razpoložljivih informacijah naj bi tako v mesecu oktobru 2014 že prišlo do prodaje večjega paketa delnic Petrola – svoj delež so prodali Istrabenz (4,05 %), Gorenjska banka (4,03 %) in NLB (3,03 %).

V zavezništvu smo mnenja, da je zakon, glede na navedene podatke, potrebno nujno obravnavati, zato je kolegij predsednika DZ minuli teden podprl predlog, da se zakon obravnava po skrajšanem postopku. Naslednje smiselno dejanje bi bilo čimprejšnje odločanje o zakonu. Zato smo v minulih dneh pozvali poslanske skupne vladne koalicije k podpori uvrstitve novele Energetskega zakona na izredno sejo DZ že v decembru. Žal stranke vladne koalicije niso bile pripravljene prispevati manjkajočih (potrebno jih je 23) poslanskih podpisov pod zahtevo za sklic izredne seje DZ za zaščito javnega interesa v družbi Petrol. Zakon bo zato v obravnavi po vsej verjetnosti januarja. Upamo, da ga bo takrat še smiselno obravnavati in da do prevzema kontrolnega deleža ne bo prišlo že prej.

Z zavlačevanjem obravnave tega zakona nesmisleno in povsem nepotrebno povečujemo tveganje tihega prevzema enega ključnih energetskih podjetij v državi. Upamo, da se tisti, ki so sprejeli takšno odločitev, zavedajo svoje odgovornosti in da leta 2015 o Petrolovi lastniški usodi ne bomo zvonili po toči.