Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar napovedal pozorno spremljanje dogajanja okoli Petrola

Deli na:
Cerar napovedal pozorno spremljanje dogajanja okoli Petrola

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je danes v DZ v zvezi z neuspešnim predlogom ZaAB za preprečitev morebitnega tihega prevzema Petrola opozoril, da tega vprašanja ne gre obravnavati površno. Ob začetku redne decembrske seje je napovedal, da bo vlada to problematiko pozorno spremljala in da se bo z njo spoprijela tudi prek strategije upravljanja državnih naložb.

Poslanska skupina ZaAB je novembra v zakonodajni postopek vložila predlog novele energetskega zakona, s katerim naj bi se preprečilo tihi prevzem kontrolnega deleža družbe Petrol brez predhodnega soglasja vlade. Predlog v koaliciji ni naletel na podporo, je ob zastavitvi poslanskega vprašanja predsedniku vlade danes spomnila Alenka Bratušek (ZaAB).

Cerar je poudaril, da je Petrol za državo zelo pomembna naložba, zato vprašanja, ki so ga vzpostavili v ZaAB, ne gre obravnavati površno, brezbrižno. Predlog novele namreč po njegovi oceni ni ne celovit ne sistemski.

Negativno mnenje vlade k predlogu novele pa ne pomeni zanemarjanja te teme, je zatrdil. "Nasprotno, vlada, predvsem pa ministrstvi za finance in gospodarstvo, pozorno spremljajo to problematiko in upam, da jo tudi Slovenski državni holding," je dodal.

Premier je ob tem navedel, da je strateškost državnega premoženja stvar strategije upravljanja državnih naložb. Končni osnutek le-te bo kmalu obravnavan na vladi, že v začetku prihodnjega leta pa naj bi bil tudi v DZ, je nanizal.

V tej luči je opozoril, da Petrol, v katerem ima država 24,87-odstotni delež, po zakonu o Slovenskem državnem holdingu (SDH) težko opredelimo kot strateško naložbo. Enako po njegovih besedah velja za deleže, ki jih ima Petrol v Gen-I in Geoplinu.

Glede na lastništvo infrastrukture in položaj neodvisnega operaterja prenosnega omrežja je sicer pomemben predvsem 100-odstoten delež Geoplina v družbi Plinovodi, saj gre tu za infrastrukturo, ki je za državo strateškega pomena, je izpostavil. Skladno z zakonom o SDH mora država tu ohraniti najmanj 51-odstotni lastniški delež, je pristavil.

Strategija upravljanja državnega premoženja naj bi odgovorila tudi na vprašanje, kako ravnati s podjetji takšnega pomena, je napovedal.

Bratuškova s Cerarjevim odgovorom ni bila zadovoljna. Prepričana je, da se vladi, če želi preprečiti tihi prevzem oz. "tajkunizacijo" Petrola, mudi in ne more čakati na strategijo. Skladno s tem je bila kritična, saj da koalicija ni v nobenem primeru pripravljena sodelovati z opozicijo, pa če ta predlaga za državo še tako dobre rešitve.