pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za interpelacijo zoper Kopač Mrakovo rezerviranih vsaj 13 ur

Deli na:
Za interpelacijo zoper Kopač Mrakovo rezerviranih vsaj 13 ur

Foto: Bobo

DZ bo o interpelaciji, ki jo zoper ministrico Anjo Kopač Mrak predlaga SDS, odločal v sredo. V razpravi, za katero imajo na voljo dobrih 13 ur, je pričakovati tako polemiko o očitkih kot o pričakovanih ukrepih na področju socialnega varstva. Junijsko plenarno zasedanje bo sicer DZ v ponedeljek kot običajno začel s poslanskimi vprašanji vladi.

Junijsko sejo bodo poslanci začeli v ponedeljek opoldne z vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom. Največ pozornosti na seji pa bo verjetno deležna interpelacija zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, o kateri bodo poslanci odločali predvidoma pozno zvečer v sredo.

Kopač Mrakova bo na interpelaciji, ki jo je SDS vložila po odmevnem primeru odvzema dveh otrok starima staršema, verjetno prejela večinsko podporo koalicije. V stranki SD svojo ministrico močno zagovarjajo, v SMC in DeSUS pa ji vsaj večinsko podporo obljubljajo na podlagi njenih zavez in obljub. Ali bo prejela vse glasove koalicijskih poslancev, je za zdaj težko napovedati.

Tako v razpravi na interpelaciji ni pričakovati zgolj razprave o očitkih, ki se nanašajo na ministričino odgovornost zaradi ugotovljenih nepravilnostih pri odvzemu dveh dečkov starima staršema, pač pa - zlasti od koalicije - razpravo o ukrepih na področju socialnega varstva in socialne zaščite. Konkretne predloge pričakujejo kmalu.

Med drugim gre za reorganizacijo centrov za socialno delo in ukrepe za učinkovito pomoč ljudem, ki se znajdejo v stiski. V SMC namreč opozarjajo na primere, ki v praksi kažejo na pomanjkljivosti sistema.

Kolegij predsednika DZ se je danes brez razprave strinjal s predlagano časovnico redne seje. Vodja poslancev ZL Luka Mesec je sicer pod točko razno opozoril na zamude članov vlade pri odgovorih na pisna poslanska vprašanja. Ministri morajo v skladu z določbami na vprašanja odgovoriti v 30 dneh, a tega roka ne spoštujejo, ugotavljajo v ZL.