stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z Marijinega spomenika v Celju so odstranili satanistične simbole in žaljivke

Deli na:
Z Marijinega spomenika v Celju so odstranili satanistične simbole in žaljivke

Foto: Google Maps

Po večmesečni sanaciji je celjska občina obnovila Marijin spomenik na Glavnem trgu, ki so ga vandali sredi junija popisali z grafiti. Konservator je med drugim poskrbel za antigrafično zaščito fasadnega dela spomenika, na občini pa razmišljajo tudi o namestitvi varnostnih kamer v bližini kulturnih spomenikov.

V noči na 15. junij so neznanci z žaljivimi grafiti popisali stolno cerkev v Celju, znesli pa so tudi na druge spomenike v mestu. Povzročena je bila velika škoda, vandalsko dejanje pa sta obsodili tako Cerkev kot Mestna občina Celje.

Kot so danes sporočili z občine, pa so zdaj obnovili Marijin spomenik na Glavnem trgu, ki je bil ena od tarč vandalov. Sanacija je bila zahtevna in je trajala kar tri mesece, saj lahko tovrstna strokovna dela na kulturnih spomenikih opravljajo samo konservatorji s posebnimi referencami, ki jih potrdi zavod za varstvo kulturne dediščine, so pojasnili.

Skrunitev celjske stolnice s satanističnimi simboli in žaljivkami

Izbrani konservator je na marmorni plošči, ki je bila najbolj popisana z grafiti, po posebnem postopku odstranil barvni sprej, na novo vklesal vse črke v gotici in jih pozlatil. Na ostalih dveh ploščah mu črk ni bilo treba na novo klesati, jih je pa moral pozlatiti, ob tem pa je poskrbel tudi za antigrafitno zaščito fasadnega dela spomenika. Sanacija spomenika je sicer potekala pod nadzorom strokovnjakov Zavoda za kulturne dediščine Celje in občinske strokovne službe.

Zaradi velike škode, ki so jo povzročili vandali, na občini sicer razmišljamo tudi o tem, da bi v bližino kulturnih spomenikov namestili varnostne kamere.

Obenem so ponovno poudarili, da je nespoštovanje tuje lastnine, predvsem pa naše kulturne dediščine, primitivno dejanje, ki si ga v današnjem času ne moremo privoščiti. "Medsebojno spoštovanje in razumevanje ter spoštljivost do umetnosti in vseh sakralnih objektov ni le stvar posameznikov, temveč nekaj, kar presega verske, politične, ideološke ali kakšne druge spore in se mora dotakniti vsakega izmed nas, ki si delimo ta prostor in čas," so zapisali na občini.