stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevi hitijo popravljat blamažo s Karadžićevim spomenikom

Deli na:
Jankovićevi hitijo popravljat blamažo s Karadžićevim spomenikom

Foto: Bobo

Mestna občina Ljubljana (Mol) bo napako na spomeniku etnografa Vuka Stefanovića Karadžića, ki so ga minuli teden odkrili v Ljubljani, popravila še v tem tednu, so za STA zagotovili na mestni občini. Napako so odkrili šele ob odkritju spomenika, so zapisali.

"Šele ob odkritju spomenika smo ugotovili, da je v priimku Vuka Stefanovića Karadžića prišlo do napake. Še ta teden bo priimek zapisan pravilno," so sporočili z mestne občine.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v petek sprejel župana Beograda Sinišo Malija, ki se je vpisal tudi v zlato knjigo Ljubljane. Župana sta kasneje odkrila spomenik Karadžića, ki ga je v Ljubljani postavilo mesto Beograd. Ljubljana bo po Jankovićevih besedah postavljala spomenik v Beogradu prihodnje leto.

"Spomenik je izjemno pomemben za Ljubljano in za Beograd," je ob vpisu beograjskega župana v zlato knjigo poudaril Janković. Ljubljana bo konec meseca po njegovih besedah dobila tudi ruski spomenik v Ljubljani, ki ga bo postavila Rusija. "Tu se kaže, da tudi simbolno poudarjamo prijateljske odnose med mesti," je dodal.

Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864) je reformiral srbski knjižni jezik. Reformiral je pravopis in izdal slovnico. Ob podpori nemškega jezikoslovca Jacoba Grimma je objavil zbirko srbskih ljudskih pesmi. Pri zbiranju pripovedk, pregovorov in ljudskih pesmi ga je spodbujal tudi slovenski jezikoslovec Jernej Kopitar.