Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vsi poslanci, ki so bili v stiku z okuženim direktorjem Sove, so nosili maske in bili od njega oddaljeni najmanj dva metra. Zakaj ne bi smeli glasovati o nezaupnici?

Deli na:
Vsi poslanci, ki so bili v stiku z okuženim direktorjem Sove, so nosili maske in bili od njega oddaljeni najmanj dva metra. Zakaj ne bi smeli glasovati o nezaupnici?

Novi direktor Sove Janez Stušek žal ni sposoben operativnega dela na področju obveščevalno-varnostne dejavnosti, saj pri tem nima nobenih izkušenj. - Foto: Primož Lavre

Kolegij predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča bo jutri ob 9.30 razpravljal o izredni seji državnega zbora, na kateri bodo poslanci razpravljali o konstruktivni nezaupnici zoper predsednika vlade Janeza Janše.

Po prvotnih napovedih naj bi bila seja državnega zbora v sredo, ključni problem pa je udeležba devetih poslancev, članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih, ki so bili v petek v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, ki je v soboto sporočil, da je pozitiven na covid-19.

Kot smo zvedeli, je seja komisije potekala v kletnih prostorih državnega zbora, vsi poslanci so nosili maske, razdalja med njimi in direktorjem Sove pa je bila najmanj dva metra. V kletnih prostorih imajo prezračevanje, nimajo pa oken.

Poleg Stuška in devetih poslancev so bili v tajni sobi še trije iz podporne službe, še dva varnostnika sta bila pred vrati. Tako da je bilo skupaj izpostavljenih 15 ljudi, vključno z direktorjem Sove.


Standardi torej niso bili bistveno drugačni, kot v drugih primerih sej delovnih teles, da ne omenjamo zasedanj državnega zbora, kjer je v istem prostoru okoli sto ljudi. Kadar so posamični poslanci okuženi, zaradi tega ne gre v izolacijo ves državni zbor, zato tudi v primeru članov KNOVS ne bi smelo biti problema.

Ne glede na to so se člani Knovsa odločili za testiranje, nekateri se že na lastno pobudo testirajo že danes, državni zbor pa bo vsem omogočil testiranje šele jutri. Če bo PCR test pokazal, da so negativni, bodo naslednje testiranje opravili v petek, medtem pa bodo lahko nemoteno opravljali poslansko funkcijo.

Problem pa bi nastal, če bi bili pozitivni, saj se v tem primeru ne bi mogli udeležiti seje državnega zbora. Ob tem pa bi se pojavilo še vprašanje, ali so v tem času okužili še katerega poslanca, zato bi se lahko zgodilo, da bi se jih v izolaciji znašlo še več.

Poslovnik državnega zbora pa ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo, možna je le razprava. Zato se zlasti v opoziciji zavzemajo, da bi s spremembo poslovnika uredili to tudi vprašanje. S tem bi tudi hudo bolnemu poslancu SAB Francu Kramarju omogočili, da mu ne bi bilo treba priti v državni zbor posebej zaradi tajnega glasovanja.