Revija Reporter
Slovenija

Vse Titove skrivnosti: Razbijamo zadnje mite o diktatorju

Aleš Žužek 14. jul. 2019 20:00 24

Deli na:

Josip Broz Tito

Profimedia

O Josipu Brozu-Titu, ki je leta 1945 v Jugoslaviji vzpostavil partijsko diktaturo, krvavo obračunal s poraženci in nato državi s trdo roko vladal do svoje smrti leta 1980, so se spletale različne zgodbe.

V članku pišemo o tem, ali je pravi Josip Broz res umrl že v času prve svetovne vojne in je nekdo drug prevzel njegovo identiteto.



V povezavi s teorijami, da je bil v resnici nezakonski sin, navajamo vse njegove domnevne očete: od grofov do judovskih trgovcev.

Pišemo o teoriji, da je bil nezakonski sin samega avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda, ki ga je leta 1914 v Sarajevu umoril Gavrilo Princip.

Pišemo tudi o tem, da so nekateri med drugo svetovno vojno trdili, da se za psevdonimom Tito v resnici skriva ženska, ki je za povrh lezbijka.

V članku pišemo o tem, koliko je različnih verzij datuma Titovega rojstva in koliko lažnih imen je Tito uporabljal, ko je bil v komunistični ilegali.

Razložimo, kdo je širil legendo, da je ime Tito nastalo zato, ker je svojim sodelavcem naročal naloge z besedami »ti-to, ti-to, ti-to«.

Razložimo tudi najbolj verjetno teorijo, kako je nastal njegov psevdonim Tito.

Pišemo o tem, v kateri slovenski vasi se je Tito med letoma 1934 in 1941 pogosto skrival pred policijo.

Razložimo, zakaj je dejstvo, da je srbski četniški vodja Draža Mihailović mislili, da je Tito Rus, Titu jeseni 1941 verjetno rešilo življenje.

Pišemo o jezikoslovni študiji anonimnega ameriškega strokovnjaka, ki jo je opravil za ameriške obveščevalne službe, in v kateri trdi, da Josip Broz ni bil naravni govorec srbohrvaščine, ampak jo je govoril s tujim naglasom. Pri tem razkrivamo, kateri jezik naj bi bil Titov materni jezik.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24