Revija Reporter
Slovenija

Vse pod kontrolo: kako je Janševa osebna tajnica pustila prstne odtise na izjavi Zbora za republiko

Igor Kršinar
48 4.022

3. okt. 2023 15:30 Osveženo: 16:34 / 03. 10. 2023

Deli na:

Mojca Megušar, osebna tajnica Janeza Janše

Omrežje X

Zbor za republiko je na včerajšnji seji ustanovil Svet za zaščito svobode govora, ki ga je prevzel Jože Biščak, voditelj oddaje Kavarna Hayek na strankarski televiziji Nova24TV in nekdanji direktor založbe Nova obzorja, ki izdaja strankarski tednik Demokracija.

Toda iz njegove izjave je razvidno, da je njeno zadnjo različico napisala Mojca Megušar, osebna tajnica prvaka SDS Janeza Janše. To ugotovimo, če v dokumentu kliknemo »lastnosti« in se pokaže zadnji uporabnik. Tako se potrjuje, da je Zbor za republiko zgolj ena od »kletnih« organizacij SDS in da v resnici Janša vleče vse niti iz ozadja, celo pri besedilu komaj ustanovljenega Sveta za zaščito svobode govora.

Kot so (po nareku Janeza Janše) napisali v svoji izjavi, je bil Svet ustanovljen zaradi vse večjega omejevanja svobode govora kot temeljne človekove pravice in svoboščine: »Glavna naloga Sveta bo prizadevanje za zaščito svobode govora - da lahko vsakdo javno izrazi svoja stališča, ne da bi zaradi izrečenih besed utrpel negativne posledice, kot so grožnja z nasiljem ali zaporna kazen. Svet se bo odzival na kršitve svobode govora kot temeljne človekove pravice in svoboščine.«

Jože Biščak postopoma napreduje v hirarhiji Janševe SDS: od strankarskega novinarja do urednika, nato ideologa, zdaj pa še predsednika Sveta za zaščito svobode govora pri Zboru za republiko.

Primož Lavre

Ob tem je treba omeniti, da je bil Biščak, ki vodi ta Svet, lani pogojno obsojen na šest mesecev zapora, ker je kot odgovorni urednik Demokracije objavil kolumno Aleksandra Škorca, v kateri je širil sovraštvo in rasistične ideje. Prav tako je bil pogojno obsojen tudi Škorc, in sicer na pet mesecev zapora, obema ne bo treba v zapor, če v dveh letih ne bosta vnovič širila nestrpnosti in sovraštva.