požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razvpiti Tomašič spet hujskal na srečanju podpornikov Janševe TV: Če bodo na nas streljali s pištolo, bomo mi z mitraljezom nazaj!

Deli na:
Razvpiti Tomašič spet hujskal na srečanju podpornikov Janševe TV: Če bodo na nas streljali s pištolo, bomo mi z mitraljezom nazaj!

Boris Tomašič, trojni direktor in voditelj na Nova24TV, na shodu Ruparjevih upokojencev. - Foto: Primož Lavre

Na sobotnem srečanju podpornikov Janševe strankarske televizije je njen direktor in največji uradni lastnik Boris Tomašič spet grozil z orožjem.

»Če nam bodo dali klofuto, jim bomo mi dali dve. Če bodo na nas streljali s pištolo, bomo mi z mitraljezom nazaj. Ampak, da ne bo kdo mojega govora zlorabil. Ne, ne bomo mi streljali prvi, ampak vam povemo: Ne tako kot leta 1945, tokrat bomo streljali nazaj,« je izjavil Tomašič, medtem ko mu je množica glasno ploskala.

Njegove bombastične izjave je treba razumeti v slogu nedavnega tvita prvaka SDS Janeza Janše, ki je ukinitev spominskega dneva na žrtve komunističnega nasilja označil za napoved nove državljanske vojne, vlado Roberta Goloba pa za neokomunistično vlado.

Toda tudi Tomašič ima že izkušnje z grožnjami z orožjem v svoji oddaji Kdo vam laže? na Nova24TV. Kot smo že pisali, je 28. junija lani gledalec med klicem v studio izjavil: »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo na boj, da nazaj dobimo Slovenijo. Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tistimi, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili, da da se obračunamo. /…/ Ker sila zahteva silo.«

Tomašič je na to odgovoril: »Jaz sem že pred časom rekel: Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli.« Oddajo s sporno izjavo so nato med poletnimi počitnicami še večkrat ponavljali, Tomašič pa se je sprenevedal, da niso pozivali k nasilju.

Zoper televizijo je ukrepala Agencija za komunikacijska omrežje in storitve (AKOS), ki je prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva v oddaji Kdo vam laže? in ji novembra lani odredila umik oddaje v delu, ki predstavlja ugotovljeno kršitev, prav tako tega dela oddaje ne sme ponavljati na svojem programu.

Na Hrvaškem pa je podoben organ slovenskemu AKOSU-u šestim televizijam, ki so predvajale poveličevanje ustaštva v oddajah Velimirja Bujanca, začasno odvzel koncesijo.

AKOS bi sicer lahko sprejel tudi strožji ukrep, saj ima možnost, da zaradi spodbujanja k nestrpnosti tudi začasno prekliče dovoljenje za izvajanje dejavnost oziroma ga razveljavi. V primeru rasističnega izpada Norme Brščič v oddaji Faktor je agencija pozvala televizijo TV3, da neha spodbujati rasno neenakopravnost in izzivanje rasnega sovraštva in nestrpnosti. Na Hrvaškem pa je podoben organ šestim televizijam, ki so predvajale poveličevanje ustaštva v oddajah Velimirja Bujanca, začasno odvzel koncesijo.

Na sovražni govor pa se ni odzvalo državno tožilstvo, ki je policiji izrazilo mnenje, da v primeru sporne izjave ni dovolj znakov, da gre za kaznivo dejanje. Seveda tovrstnih pozivov na strankarski televiziji SDS kot tudi na njenih shodih ne bi smeli podcenjevati. Spomnimo se, kako je norveški skrajni desničarski terorist Breivik leta 2011 v nekaj urah postrelil 69 ljudi, pred tem pa jih z bombnim napadom umoril še osem.