gostinstvo lokal covid koronavirus pct bobo Svet24.si

So boni služili svojim namenom?

Robert Crimo Svet24.si

Pokončal tudi mlada starša, ki sta ščitila ...

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

ivo hvalica-pl Reporter.si

Hvalica: Janez Janša bo vnovič nekoga žrtvoval ...

cristiano ronaldo 22 pm Ekipa24.si

Bomba iz Madrida: Se bo Ronaldo vrnil v špansko ...

Ekrem Jevrić Odkrito.si

Poglejte, kakšnega sina ima pokojni Ekrem Jevrić

Banić Ekipa24.si

Velike spremembe v kadru Olimpije! Klub zapustila ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kar polovica poslancev SD »padla za Svobodo«: poslovili so se Nemec, Židan, Trček ...

Deli na:
Kar polovica poslancev SD »padla za Svobodo«: poslovili so se Nemec, Židan, Trček ...

Matjaž Nemec - Foto: Primož Lavre

Med največjimi strankarskimi poraženci na letošnjih volitvah je tudi SD, katere poslanska skupina se bo skoraj razpolovila.

Na prejšnjih volitvah je dosegla deset poslancev, nato so se ji pridružili še trije, dva iz Levice in eden iz SMC, tako da je zaključila s trinajstico. Očitno je ta številka poslanski skupini prinesla nesrečo, saj bo po novem v njej sedelo le še sedem poslancev.

Iz parlamenta se poslavlja Samo Bevk, ki je v Idriji prejel 8,79 odstotka glasov, vendar pa stranka ni več dobila mandata v kranjski volilni enoti. Prav tako se poslavlja Matjaž Nemec, ki je v okraju Nova Gorica 2 prejel le 7,53 odstotka glasov.

V državni zbor se je uvrstila Meira Hot, ki je v Piranu prepričala 11,83 odstotka ljudi. Tudi če bi stranka dobila dva mandata, ne bi pripadel Nemcu, saj je bil med kandidati SD v tej volilni enoti šele peti. V tolažbo mu bo plača evropskega poslanca, če se bo odločil prevzeti to funkcijo iz rok predsednice Tanje Fajon, ki se seli v državni zbor in verjetno nato v vlado.


Fajonova je v okraju Ljubljana Šiška 2 prejela 8,70 odstotka glasov. Med izvoljenimi poslanci SD je slabši rezultat prejela le še Bojana Muršič v Rušah (7,29 odstotka). V primeru odhoda Fajonove v vlado v poslansko klop prihaja Jonas Žnidaršič, ki je v okraju Ljubljana Vič-Rudnik 3 prejel 7,91 odstotka glasov. Dosedanji poslanec Marko Koprivc, ki se je Fajonovi umaknil v Ljubljano Center, je z 6,40 odstotka šele peti v vrsti.

Zunaj parlamenta ostaja tudi Soniboj Knežak, ki je v okraju Trbovlje-Hrastnik prejel 10,39 odstotka glasov, saj je SD dobila v novomeški volilni enoti le en mandat, ta pa je pripadel Matjažu Hanu, ki je v okraju Laško prejel 18,11 odstotka glasov. Poslavlja se tudi nekdanji predsednik SD Dejan Židan, ki je v Murski Soboti 2 prejel 13,03 odstotka glasov in ga je prehitel Damijan Zrim, ki je v okraju Murska Sobota 1 prejel 14,26 odstotka glasov.

Odhajata pa tudi oba prebežnika, ki sta kandidirala na listi SD. Franc Trček, prišlek iz Levice, ni bil dovolj prepričljiv v okraju Maribor 4, kjer je prejel 6,91 odstotka glasov. Poleg Muršičeve ga je prehitela tudi Emilija Stojmenova Duh, ki je v okraju Maribor 6 prejela 7,08 odstotka glasov. Toda poslanski mandat je pripadel le Muršičevi. Gregor Židan, ki je prišel iz SMC, pa se je s kandidaturo v desnem okraju Ljubljana Vič Rudnik 4, kjer je prejel 5,34 odstotka glasov, najbrž zavestno odločil za odhod iz parlamenta.

SD je na letošnjih volitvah po trenutnih podatkih DVK prejela 78.393 glasov (6,66 odstotka), kar je več kot 10 tisoč manj kot pred štirimi leti (v odstotkih pa skoraj tretjino manj). To je eden najslabših rezultatov SD na volitvah. Slabše se je odrezala leta 2014, ko je prepričala 52.249 volivcev oziroma 5,98 odstotka. SD je tako postala še enkrat žrtev predvolilne polarizacije in taktičnega glasovanja za favorita volitev, saj je skoraj polovica njihovih poslancev (podobno kot Lista Marjana Šarca) »padla za Svobodo«.