Revija Reporter
Slovenija

Volivci so zbegani in sumničavi: kako lahko ima magister Grims višjo stopnjo izobrazbe kot doktorji znanosti?

Marko Medvešek
8 3.244

6. jun. 2024 6:00 Osveženo: 18:29 / 06. 6. 2024

Deli na:

Poslanec SDS mag. Branko Grims se ponaša z IX. stopnjo izobrazbe - zakaj nekateri doktorji znanosti navajajo VIII. stopnjo?

Jure Klobčar

Na Reporterju smo pri pregledovanju kandidatnih list za evropske volitve opazili nekonsistentnost glede navajanja stopnje izobrazbe. Kandidati z magisterijem imajo v več primerih navedeno višjo stopnjo kot doktorji znanosti; v drugih primerih univerzitetni diplomanti navajajo višjo stopnjo kot magistri ali enako stopnjo kot doktorji znanosti. Gre za zavajanje, nevednost kandidatov ali kaj tretjega?

Opozorjeni smo bili, da tako raznoliko navajanje bega volivce, ki se denimo čudijo, kako imata magistra Branko Grims (SDS) in Matej Tonin (NSi) višjo, IX. stopnjo, kot pa doktorji znanosti Vladimir Prebilič (Vesna), Peter Gregorčič (SLS) ali Milan Brglez (SD), ki so navedeni z VIII. ali VIII./II stopnjo. Nekateri volivci so celo mnenja, da določeni kandidati lažejo glede svoje izobrazbe.

A ne gre za zavajanje temveč za neurejeno situacijo z dvema različnima klasifikacijama stopnje izobrazbe. Kandidati namreč uporabljajo dve v Sloveniji veljavni pravni podlagi, ki pa se nekoliko razlikujeta: Evropsko ogrodje klasifikacij (EOK) in Slovensko ogrodje klasifikacij (SOK). Na kratko, EOK ima osem stopenj, s tem da pri osmi stopnji loči med magistri znanosti (VIII./I) in doktorji znanosti (VIII./II), medtem ko ima SOK deset stopenj in magistri znanosti imajo IX. stopnjo, doktorji znanosti za X. stopnjo izobrazbe.

Doktor Prebilič in profesorica Novakova z isto stopnjo

Ker pa slovenska zakonodaja dopušča uporabo obeh klasifikacij se dogaja, da so na listah doktorji znanosti z navedeno VIII., VIII./II ali X. stopnjo izobrazbe, magistri s VII., VIII. in IX. stopnjo ter diplomanti s VI., VII. ali VIII. stopnjo. Nekateri kandidati pa stopnje izobrazbe sploh ne navajajo

Stopnje in ravni visokošolske izobrazbe

Očitno k zmedi prispevajo še sami kandidati in morda tudi njihove stranke, ki ali ne poznajo dobro sistema klasifikacij ali pa so pri navajanju malomarni. Doktor znanosti Prebilič, ki je za povrh še univerzitetni profesor, je denimo naveden samo z VIII. stopnjo, enako torej kot Ljudmila Novak, ki je diplomirana profesorica nemščine in slovenščine.

Lista NSi, na kateri kandidira Novakova, namreč uporablja klasifikacijo SOK, lista Prebiličeve Vesne pa EOK, s tem da bi morala Prebilič in tudi doktor znanosti Klemen Belhar, ki kandidira na isti listi, svojo stopnjo pravilno navesti kot VIII./II. Tudi v SDS so uporabili klasifikacijo SOK in tako ima magister znanosti Branko Grims IX. stopnjo izobrazbe, njegov kolega na listi in doktor znanosti Milan Zver pa X. stopnjo.

Izobrazba ni pogoj za kandidaturo

Se bo do naslednjih volitev kdo lotil urejanja zmede in določil enoten sistem kvalifikacij za vse kandidate? Ne ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ne državna volilna komisija, ki smo ju o tem povprašali, se s tem očitno nimata namena ukvarjati. Ministrstvo sicer pravi, da je za zapis ravni izobrazbe bolj smiselno uporabljati SOK in da tega tudi promovira. Obenem pa poudarja, da ni organ, ki bi bil vpleten v postopke oblikovanja kandidatnih list na volitvah, zato lahko daje samo napotke glede uporabe teh predpisov.

SEZNAM POTRJENIH LIST KANDIDATOV za volitve v Evropski parlament

Državna volilna komisija (DVK) pa nam je na vprašanja o zmedi odgovorila tako: »DVK je v instruktivnem obrazcu za vložitev liste kandidatov za volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament med drugim navedla usmeritve glede ustreznega in poenotenega navajanja izobrazbe kandidatov, vendar so predlagatelji kljub temu izobrazbo navajali zelo različno (kot je razvidno iz objavljenega seznama potrjenih kandidatnih list).«

In ker je DVK ta čas obremenjena z evropskimi volitvami in referendumi, ima očitno preveč drugih skrbi, da bi se ukvarjala z navedeno stopnjo izobrazbe kandidatov. »DVK nima pravne podlage, da bi lahko preverjala podatke o izobrazbi kandidatov. Izobrazba tudi ni pogoj za kandidaturo oz. pasivno volilno pravico,« so nam še odgovorili na vprašanja.