Revija Reporter
Slovenija

Izprijeno: moški v lažnih spolnih oglasih objavil telefonsko številko ženske

STA

14. okt. 2024 10:50 Osveženo: 10:54 / 14. 10. 2024

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Pixabay

Višje sodišče v Ljubljani je v primeru moškega, ki je med drugim objavil lažne oglase za spolne storitve svoje žrtve, odločilo, da je že objava enega osebnega podatka, kot je telefonska številka, lahko kazniva. Del sodbe prvostopenjskega sodišča o zlorabi osebnih podatkov so razveljavili in primer vrnili na prvo stopnjo, piše časnik Dnevnik.

Obtoženi je brez privoljenja oškodovanke v lažnih oglasih za spolne storitve objavil njeno telefonsko številko, jo zalezoval in grozil. Sodniki Okrajnega sodišča v Novem mestu so ga zaradi zalezovanja in groženj obsodili na pogojno kazen pol leta zapora s preizkusno dobo dveh let, v delu obtožbe, ki se je nanašala na zlorabo osebnih podatkov, pa so ga oprostili.

Sodniki na prvi stopnji so namreč odločili, da ne gre za zlorabo osebnih podatkov, saj je obtoženi v vsakem oglasu objavil in zlorabil samo en osebni podatek svoje žrtve, saj da komentar kazenskega zakonika "izrecno inkriminira javno objavo osebnih podatkov brez privolitve v množinski obliki".

Po pritožbi odvetnika oškodovanke pa so višji sodniki presodili, da množinska oblika osebnih podatkov pomeni zgolj blanketno normo različnih vrst osebnih podatkov, ne pa, da je inkriminirana le javna objava dveh ali več osebnih podatkov brez privolitve.

Senat je med drugim zapisal, da za takšno preozko razlago zakonske norme ni videti razumnega razloga. Menijo, da bi drugačna razlaga oškodovancem preprečila učinkovito varstvo njihovih ustavnih pravic, zgolj ena objava enega osebnega podatka pa že lahko pomeni hud poseg v temeljno človekovo pravico do varstva osebnih podatkov.

Za tovrstno zlorabo osebnih podatkov je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Moški je bil v preteklosti že obsojen zaradi zlorabe osebnih podatkov iste oškodovanke, vendar pa takrat ni razkril le njene telefonske številke, temveč je objavil tudi njeno fotografijo v spodnjem perilu, še piše Dnevnik.