severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Vodstvo RTV še pri nagradah manipulira in politizira (2.)

Deli na:

Objavljamo pojasnilo RTV Slovenija na članek z naslovom »Vodstvo RTV še pri nagradah manipulira in politizira« in naš odgovor nanj.

POJASNILO RTV SLOVENIJA NA ČLANEK Z NASLOVOM »VODSTVO RTV ŠE PRI NAGRADAH MANIPULIRA IN POLITIZIRA«

Skladno z Zakonom o medijih posredujemo pojasnilo na članek avtorja Silvestra Šurle, objavljenega na spletni strani www.reporter.si, dne 1. 2. 2012 z naslovom »Vodstvo RTV še pri nagradah manipulira in politizira«:

Avtor članka je napačno zapisal, da vodstvo zavoda predlaga in potrjuje prejemnike nagrad in priznanj. V skladu s Pravilnikom o podeljevanju nagrad in priznanj RTV Slovenija prejemnike priznanj namreč določa sedemčlanska Komisija za podelitev priznanj RTV, katere mandat traja štiri leta, in sicer po enega člana predlagajo vsak reprezentativni sindikat in svet delavcev, tri člane komisije pa je predlagala pomočnica generalnega direktorja za kadre. Komisijo je imenoval nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej 7. decembra 2009, njen mandat pa še traja.

Komisija za podelitev priznanj RTV Slovenija ne predlaga, ampak samo zbira prijave za dobitnike priznanj, ki jih na podlagi predlogov posameznikov iz delovnih okolij in na podlagi osebne presoje, predlagajo s prijavami na interni razpis programska direktorja oz. vodje programskih in organizacijskih enot. Prav tako je v članku napačno navedena poimenska sestava komisije.

RTV Slovenija tako v celoti zavrača navedbe avtorja članka, da je »vodstvo zavoda (ki predlaga in potrjuje prejemnike nagrad in priznanja) s tem seveda še dodatno spolitiziralo svoje dosedanje že tako in tako pogovorno politikansko ravnanje«. Vodstvo zavoda namreč priznanja le podeljuje in nikakor ne določa prejemnikov priznanj, kar je v pristojnosti komisije.

Prav tako je v celoti napačen zapis, da sta komisija in vodstvo »spregledala Uroša Urbanijo, sedanjega odgovornega urednika MMC-ja in njegovega pomočnika Aleša Žužka, ki sta 17. novembra lani prejela priznanji Združenja novinarjev in publicistov, ki nosi ime po pokojnem novinarskem kolegu Borutu Mešku«.

Komisija je namreč sprejemala predloge za prejemnike priznanj RTV Slovenija do 11. novembra 2011, kar je bilo jasno zapisano tudi v internem razpisu. Tako komisija ni mogla obravnavati predlogov za nagrade, ki so bile podeljene po tem datumu. Mag. Uroš Urbanija in mag. Aleš Žužek bosta tako predlagana za prejem priznanj RTV Slovenija v letu 2012.

Kot že večkrat pojasnjeno, vodstvo RTV Slovenija oz. generalni direktor mag. Marko Filli ne »nasilno ukinja Multimedijskega centra« oz. »politično likvidira njegovega odgovornega urednika Uroša Urbanijo«, kot je zapisal avtor članka. Multimedijski center ne bo ukinjen, ampak se bo v skladu z vizijo, zapisano v Razvojni strategiji RTV Slovenija 2011 – 2015 reorganiziral, tako kot nekaj drugih uredniških enot oz. služb znotraj RTV Slovenija.

Z reorganizacijo MMC-ja in ustanovitvijo uredništva za nove medije bodo spletne strani portala nacionalnega medija po zgledu evropskih nacionalnih medijev, nastajale v večjem sožitju in sodelovanju z Radiem in Televizijo Slovenija. S spremembami statuta RTV Slovenija, ki so jih obravnavali Svet delavcev, Programski svet RTV Slovenija in Nadzorni svet RTV Slovenija, ki jih je tudi potrdil, smo poleg nekaterih organizacijskih sprememb javnega zavoda, le-tega uskladili z zakonodajo ter povečali odgovornost vodij za učinkovitejše vodenje in  racionalnejše delovanje.

V primeru prejemnika priznanja RTV Slovenija za prejemnike mednarodnih ali uglednih domačih priznanj Mateja Šurca je po besedah predsednice komisije dr. Ljerke Bizilj komisija upoštevala utemeljitev predlagateljev. Izdaja knjige je bila namreč le povod za nagrado, ki jo je Matej Šurc prejel tudi zaradi njegovega uspešnega dolgoletnega sodelovanja z Radiem Slovenija kot dopisnikom iz Zagreba in Washingtona.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

ODGOVOR NA POJASNILO SLUŽBE ZA ODNOSE Z JAVNOSTJO RTV SLOVENIJA

Avtor članka ni napačno zapisal, da vodstvo zavoda predlaga in potrjuje nagrade in priznanja iz preprostega razloga, ker tega ni zapisal! Ni res, kot v odgovoru na naš članek zapiše Sabrina Povšič Štimec, vodja službe za odnose z javnostjo pri RTV SLO, da komisija za podelitev priznanj ne predlaga, ampak samo zbira prijave. Komisija tudi po pravilniku, ki ga sprejema in potrjuje programski svet, ni zgolj poštni nabiralnik, ampak v skladu  z 11. členom pravilnika koordinira in vodi postopke za izbor dobitnikov nagrad ali priznanj in predlaga dobitnike nagrad in priznanj.

Postopek izbora je zelo natančno opisan v VI. poglavju vašega pravilnika in njegove vsebine ne bom posebej navajal. Zgolj na kratko iz 20. člena: o končni izbiri kandidata komisija odloči z večino glasov svojih članov. Res je, da smo napačno navedli člane stare komisije, vendar pa smo napako takoj, ko smo bili nanjo opozorjeni, popravili.

V 21. členu pravilnika piše, da komisija o svoji izbiri obvesti generalnega direktorja, kar pomeni, da bi ta imel možnost in priložnost, da na kakšno napako tudi opozori – kot v primeru dobitnika Mateja Šurca, kjer gre za eklatantno kršitev pravilnika, saj omenjeni nagrade oziroma priznanja ne bi smel prejeti.

Zdaj pa še o tem, zakaj nista priznanje oz. nagrado dobila odgovorni urednik MMC Uroš Urbanija in njegov pomočnik Aleš Žužek!  Glede na to, da komisija za nagrade in priznanja v prvem roku ni dobila dovolj predlogov, je predsednica komisije rok podaljšala do 11. novembra. Res je, da sta imenovana nekaj dni kasneje prejela priznanji ZNP za leto 2011, komisija pa bi ju po avtomatizmu morala sprejeti med nagrajence za leto 2011 ne glede na potek razpisnega roka, saj v primerih kot je ta, ne gre za javljanje na razpis, ampak – še enkrat –avtomatizem v skladu s pravilnikom.

O  delu, kjer Sabrina Povšič Štimac piše o MMC-ju in polemizira z mojim tekstom, pa naj na kratko zapišem samo to, da gre za neznansko sprenevedanje, saj se pod tako imenovano reorganizacijo Marka Fillija seveda skriva samo likvidacija mesta odgovornega urednika zgolj zato, da se politično likvidira Uroša Urbanijo. To ni zgolj moje prepričanje seveda.

Za konec pa še največja neresnica, če ne gre celo za laž in namerno manipulacijo, ki jo je v svojem odgovoru zapisala Sabrina Povšič Štimec, vodja službe za odnose z javnostmi na RTV! Namreč, piše Pošič Štimčeva, da  Matej Šurc ni prejel nagrade zaradi knjige o orožju, ampak zaradi svojega dolgoletnega sodelovanja s radiem Slovenija kot dopisnikom iz Zagreba in Washingtona. Očitno je še vedno anonimni predlagatelj to slednje pozabil zapisati v svojo obrazložitev, čemu naj Šurc dobi nagrado. V uradni obrazložitvi je namreč zapisano naslednje:

»Matej Šurc, novinar v uredništvu zunanjepolitičnih oddaj Radia Slovenija, je prejemnik nagrade za preiskovalno novinarstvo, ki ga je skupaj s kolegom Blažem Zgago izkazal pri pripravi prve knjige iz napovedane trilogije o trgovini z orožjem s skupnim naslovom V imenu države. Nagrado je podelila Organizacija za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo) iz Beograda,  ki deluje pod okriljem mednarodnega inštituta za medije (IPI).«

Torej gospa iz službe za odnose z javnostjo Sabrina Povšič Štimac ne govori resnice.

Silvester Šurla