stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ombuds-ženska, ali nesreča po imenu Miša Molk

Deli na:
Ombuds-ženska, ali nesreča po imenu Miša Molk

Foto: Bobo

Miša Molk je nesreča za RTV in tudi za javnost javne RTV, je pa sreča, ker ima mandat, ki bi ga samokritično mirno lahko skrajšala.

Miša Molk je kot varuhinja pravic gledalk in gledalcev, poslušalk in poslušalcev na javni RTV velik nesporazum! Ženska seveda ve, kaj hoče – želi se kazati kot nepristranski ocenjevalec in razlagalec radijskih in televizijskih stranpoti, a to počenja tako silovito selektivno in politikantsko, da je seveda že zdavnaj izgubila nedolžnost v svetu ugledne funkcije ombudsmana, ali ombuds-ženske v tem primeru.

Njena včerajšnja tiskovna konferenca je tipičen primer nastopaštva, ko je Molkova več pokazala kot pa povedala. Kar je povedala, pa je bilo škandalozno.  Molkova se rada kaže. O njej na primer kroži resnična anekdota – na nobeno sejo programskega sveta ni prišla ali med prvimi ali srednjimi, ne, prišla je z načrtovano zamudo, ko so se je seja že začela. Tako je lahko vstopila v ta prostor (pa v kakšnega drugega tudi) kot femme fatale, da so se lahko vsi obračali k njej in vanjo in da je spet imela občutek, da je občudovana.

Tako je na včerajšnji tiskovki med politikantskimi obračunavanji s posamezniki in posameznimi oddajami, trosila neumnosti in nedostojnosti o Jurčičevih nagrajencih, pa o tem, kako je nekega urednika objemala na hodniku RTV, ob tem pa je mirno dodala, da ne more vsega reči, ker mora kot varuhinja ohraniti in držati en nivo! Nivo pa je vedno imela – in zasebnica Miša Molk rada žurira, ampak ona to rada počenja javnosti na očeh, še posebej, če so v bližini fotografi. Res je, da je biološko staranje lahko problem, a da se ga tudi bolj dostojanstveno preživeti.

Največji problem pa je nivo njenih mesečnih in letnih poročil, kjer je gospa Molkova selektivna, politično pristranska in zelo neobjektivna. Znan je njen napad na voditeljico Odmevov Rosvito Pesek, ko je zaradi ene ali celo dveh pritožb, da je politično pristranska, le-to ombudsmansko križala v svojem poročilu in so to nekateri mediji z veseljem zlorabili. Takrat ji je Peskova vrnila sto na uro z logičnim statističnim vprašanjem – kar zanima tudi nas – kolikokrat te mora kdo ponižati, okrcati, skritizirati, da je to relevantno za resno razpravo v hiši: enkrat, trikrat, desetkrat, stokrat, tisočkrat…?

Poglejmo ”grozljivo” statistiko, na katero se Molkova potem obeša kot verodostojna in poštena varuhinja – leta 2011 je prejela 276 odzivov. Povprečno normalen človek bi rekel, da je to za tako veliko hišo, ki daje na desettisoče minut radijskih in TV programov res zanemarljivo, a prav je, da se prisluhne vsakomur, ki ima kakšno pritožbo ali pripombo. A na pošten način.

"Potem ko bo kdo šel čez mejo in bo mogoče tudi sankcioniran, takrat bodo pa rekli, da se je politika vmešala. Ne, takrat se bo vmešal odgovorni urednik ali pa vodstvo, ne politika," je rekla Molkova na tiskovni konferenci. Varuhinja je bila obvešečena o več kot hudem profesionalnem ”zdrsu” radijskega novinarja Mateja Šurca v oddaji Labirinti sveta, v kateri je predsednika vlade Janeza Janšo primerjal z nacističnim zločincem Hitlerjem. Molkova je na poziv, da naj pove svoje mnenje, odgovorila, da ne more odpreti linka te oddaje, čeprav ji je bilo naknadno sporočeno, kje si lahko oddajo preposluša. To zavržno in brutalno novinarsko dejanje M. Šurca je šlo mimo nje, ker bi se pač morala opredeljevati do hišnega kolega in prijatelja.

Očitno gospa ni dobila pravega namiga od vodstva, ki ga takšno primitivno novinarsko obračunavanje ni posebej zmotilo – mogoče jim je bilo celo všeč, glede na tweet, ki ga je generalni direktor RTV Marko Filli objavil na volilno nedeljo, ko je zmagal Janković in je zapisal, da je volil bika in ne vola, zdaj pa po RTV-jevskih hodnikih razlaga, da mu je žal. Kdo je že predsednik vlade, gospod Filli?

Pristranost varuhinje Miše Molk pa se pokaže, ko pogledamo njene številne izjave na račun MMC-ja, ko ga je vodil še brutalno odstranjeni Uroš Urbanija! Vse kaže, da je Molkova s svojimi ocenami njegovega dela v različnih intervjujih tlakovala pot Filliju, Lombergerju, Lamprehtu in eksekutorju Žunkoviću. No, na včerajšnji tiskovki je Molkova spet izrekla nekaj, kar ne drži vodeoziroma je groba manipulacija – da se je namreč lani močno povečalo število pritožb na račun MMC-ja zaradi politično pristranskega poročanja, predvsem dveh novinarjev. No pa poglejmo kar njeno statistiko tega groznega številčnega povečanja: na račun spletnega portala je v letu 2011 reci in piši prišlo 41 primerov pritožb in to po njenem pomeni grozen porast – kar za 25 pritožb, ali za 6 odstotkov več kot leto poprej.

Sploh pa je primerjava težka, ker Molkova doslej letnih poročil ni pisala od 1.1. do 31.12., ampak od meseca maja preteklega do meseca januarja prihodnjega leta. Tako je bilo maj 2010-2011 – janjuar 2011 15 pritožb. Prav tako pa je varuhinja pozabila povedati še en statistični podatek: število uporabnikov MMC se iz meseca v mesec povečuje, zato bi bilo celo razumljivo, da se pojavi kakšna pritožba več. Poglejmo stvar še strogo računsko: če je bilo v letu 2011 kar 41 različnih pritožb na račun MMC-ja in Urbanije kot urednika, potem je bilo leto poprej 15 pritožb. Še čudno, da zaradi tega  zločinskega podatka Urbanije niso javno obesili pred javno RTV, ampak so ga samo boljševističo lustrirali. Molkova pa je pri tem ”statistično” pomagala.!

Zanimiva pa je seveda tudi njena ugotovitev, da se zmanjšuje število pritožb na radijski del te javne hiše.  Število protožb se je zmanjšalo, žal pa je varuhinja pozabila povedati, da tudi število poslušalcev. Ja, so pa zato pritožbe na Poglede Slovenije, predvsem ”na način vodenja oddaje ter na domnevno zaznano pristranskost in tendencioznost v določenih predvajanih prispevkih,” piše Molkova. In spet ni jasno, ali je teh pritožb deset tisoč, ali sta recimo tri ! Posebej je Poglede Slovenija obdelala v poglavju ”Nekakovostno novinarsko delo.” In to je praktično vse o informativnem program, ki mu načeljuje Ksenija Horvat Petrovčič – nobene druge refleksije, nobene opazke, da bi bilo kaj neprofesionalnega, neetičnega in podobno.

Molkova ni zaznala v informativnem programu – zlasti v TV Dnevniku in Odmevih – nič hudo pristranskega, pa čeprav so celo opazovalci OVSE na primer v svoje poročilo zapisali, da je med predvolilno kampanjo novinarka te hiše Mojca Pašek Šetinc pripravljala svoje prispevke o nekaterih strankah tako, da jih je usklajevala z lobistom nasprotne strani, ki je čisto slučajno njen življenjski partner.

A to je le en primer delovanja Ksenije Horvat Petrovčič, ki je v osrednje informativne oddaje prinesla zlo-duh Mladine (ki je v njenih oddajah večkrat citirana kot relevanten vir!), kjer je pa zaposlen njen življenjski sopotnik. Je pa na tiskovni Molkova rekla, da se je kar 62 odstotkov vseh pritožb nanašalo na neuravnoteženost oz. pristransko poročanje novinarjev RTV Slovenija. Molkova je to po ”ombudsmansko” preprosto pripisala močnim čustvenim odzivom gledalcev zaradi predčasnih volitev. Novinarji pa so nedolžni kot jagnje!

Molkova tudi ni opazila ”škandala”, ki ga je zakrivil takratni odgovorni urednik MMC-ja Uroš Urbbanija, ko je začel objavljati glose Vinka Vasleta, ki jih je z vstopne strani portala osebno scenzuriral kar generalni direktor, hude pripombe pa je izražal tudi direktor radia Miha Lampreht. Molkova je mimogrede obznanila, da prejšnja Pahorjeva vlada na RTV ni zamenjala nikogar, kaj bo pa sedanja vlada storila, pa revica ne ve.

No, sedanja vlada mora samo pridobiti nesfrizirane poslovno-programske podatke, pa bo lahko uresničila koalicijsko načelo, da bo pustila pri miru tiste, ki dobro delajo! Sedanjega vodstva RTV pač ne. A o tem kdaj drugič. Mimogrede – včeraj popoldan je iz vstopne strani portal MMC izginil prispevek o za te čase nedostojni plači direktorja STA Bojana Veselinovića. Prispevek je bil umaknjen (cenzura!) na zahtevo najvišjega vodstva. Da so vodstvo in Veselinović prijatelji, je pa tudi znano.

Zelo čez rob in morbidno pa je, če vemo, da je s svojimi stališči in pristranskostmi Miša Molk pripomogla k pogromu Uroša Urbanije, na tiskovni konferenci pa je govorila, kako mu je na hodniku skakala v naročje. Verjetno je hotelo potolažiti slabo vest s tem objemanjem, ki naj bi govorilo o tesnem prijateljstvo nje in Urbanije. Perverzno in nesramno pa je, če Jurčičevo nagrado, ki sta jo prejel Urbanija in V. Vasle, razglasi za tolažilno-bodrilno.

Miša Molk je nesreča za RTV in tudi za javnost javne RTV, je pa sreča, ker ima mandat, ki bi ga samokritično mirno lahko skrajšala.