ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Lovro in zaročni prstan Njena.si

Ljubezen po domače: Čustveno ozadje zaročnega ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Janša prijatelja Pograjca poslal za veleposlanika na Poljsko?

Deli na:
Bo Janša prijatelja Pograjca poslal za veleposlanika na Poljsko?

Bojan Pograjc je z Janšo plezal na Triglav. - Foto: SDS

Vlada je na današnji dopisni seji z 31. majem razrešila državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Bojana Pograjca, so sporočili iz kabineta, kjer je bil brigadir Pograjc zadolžen za vojaške, obrambne in zunanje zadeve. Razloga za razrešitev niso navedli, Pograjc pa naj bi bil kandidat za veleposlanika na Poljskem. Gre sicer za dolgoletnega prijatelja predsednika vlade Janeza Janše, ki se je po nastopu Janševe vlade omenjal tudi kot kandidat za načelnika generalštaba.

Pograjc je sicer po izobrazbi diplomirani univerzitetni politolog, smer obramboslovje, magisterij znanosti iz nacionalno varnostne strategije pa je opravljal na Nacionalnem vojnem kolidžu Nacionalne obrambne univerze ZDA.

Vojaško kariero je začel kot rezervni časnik, poveljnik voda zračne obrambe zaščitne enote republiškega štaba za teritorialno obrambo. V čin brigadirja je bil povišan leta 2006, od 2009 pa je opravljal formacijske dolžnosti v nazivu generalmajor.

Pograjc se omenja kot kandidat za veleposlanika na Poljskem. Predsednik Pahor je sicer v torek odpoklical in postavil več veleposlanikov, kljub pozivom najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, naj tega ne stori.

Po Golobovem mnenju so med predlogi za menjave veleposlanikov tudi sporni kandidati, ki so po njegovi oceni preveč politično povezani z dosedanjo vlado. Golob je napovedal celo sprožitev postopkov za njihovo menjavo. Veleposlanika Poljske Pahor sicer še ni odpoklical.

Vlada je na današnji seji sicer razrešila tudi državno sekretarko na ministrstvu za finance Majo Hostnik Kališek. Na to mesto je bila imenovana 15. maja 2021, funkcija pa ji preneha 31. maja. Razrešitev je predlagala sama, so sporočili po seji vlade.