svetloba Dobra karma

Covid 19: veliki načrt teme se je obrnil proti ...

Vili Resnik Svet24.si

Vili Resnik: O otrocih sploh ni bilo govora

janez jansa otocec bobo Reporter.si

Razkurjeni Janša je usekal mimo: na Twitterju je ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

Ste od NIJZ prejeli rezultat testiranja na ...

foto bavčar uniforma Necenzurirano

Bili smo komunisti #kolumna

Arnold Schwarzenegger Odkrito.si

Terminator ima dve novi zaklopki

Boštjan Romih Njena.si

Ambienti ostali brez Boštjana Romiha, razlog pa ...

Slovenija

Pahor išče novega ustavnega sodnika, stranke nočejo javno razkriti, kdo bi bil zanje sprejemljiv

Deli na:
Pahor išče novega ustavnega sodnika, stranke nočejo javno razkriti, kdo bi bil zanje sprejemljiv

Ustavno sodišče - Foto: Bobo

Po prvem dnevu posvetovanj pri predsedniku republike Borutu Pahorju o možnih kandidatih za ustavnega sodnika nihče še ni želel govoriti o imenih. Vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC in SD tako po pogovoru s predsednikom niso želeli razkriti, kateri kandidat oz. kandidati bi bili zanje sprejemljivi.

Kot prvi se je pogovora pri predsedniku udeležil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. "Glede imen se v poslanski skupini še nismo dokončno odločili. Kot običajno se bomo tik pred glasovanjem odločili, komu damo svojo podporo, zato tudi ne predstavljamo nobenih imen v tem trenutku," je pojasnil novinarjem.

Tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je pojasnil zgolj, da so predsednika republike Boruta Pahorja seznanili, kateri kandidati za ustavnega sodnika zanje niso sprejemljivi in kdo je. V izjavi po srečanju pa o imenih ni želel govoriti. Pojasnil je, da bodo počakali na predsednikov predlog.

Nato bodo opravili še eno razpravo znotraj poslanske skupine ter obvestili javnost, ali podpirajo predlagano ime ali ne. Je pa Golubović danes predsedniku povedal, da so v primeru, da bo predlagal koga, ki se na razpis ni prijavil, pripravljeni o tej opciji razpravljati. Če bi predlagal Andraža Terška, pa ta razprava ne bi bila potrebna, saj so ga že dvakrat doslej podprli, je še dodal.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je povedala, da imajo v SMC glede kandidatov za ustavne sodnike "nabor dveh imen", več od tega pa še ni želela komentirati. Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je razkril le, da sta med petimi kandidati zanje sprejemljiva dva, trije pa ne. Je pa Han izrazil obžalovanje, da v prejšnjem krogu ni šel skozi sito v DZ Teršek.


Skupaj 2348 sopodpisnikov je sicer danes na predsednika Pahorja ter strankam DeSUS, Levici, LMŠ, SAB, SD in SMC poslalo zahtevo za predlaganje in imenovanje Terška za ustavnega sodnika, so v imenu podpisnikov sporočili iz stranke Za zdravo družbo.

Sluga je dejala, da jo je s peticijo seznanil predsednik, sama je še ni videla in jo težko ocenjuje. Je pa predsednik republike tisti, ki se lahko za takšen korak odloči in glede na to bodo nato v SMC opravili nadaljnja usklajevanja in pogovore.

Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija, so se prijavili Anže Erbežnik, Marjan Lekše, Boštjan Pintar, Rok Svetlič in Marko Starman. Erbežnik, Svetlič in Starman so bili med možnimi kandidati že v prejšnjem krogu, ko je Pahor v imenovanje predlagal Barbaro Zobec in Andraža Terška. Zobčeva je nato od kandidature odstopila, Teršek pa na tajnem glasovanju v DZ kljub javno izrečeni podpori ni dobil dovolj glasov.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ predlaga tudi druge kandidate. Na tajnem glasovanju v DZ pa je za izvolitev potrebnih 46 glasov.

Predsednik Pahor bo pogovore nadaljeval še v sredo, ko se bo sestal z Matejem Tašnerjem Vatovcem iz Levice, Jožefom Horvatom iz NSi, Mašo Kociper iz SAB, Jurijem Lepom iz DeSUS, Zmagom Jelinčičem iz SNS ter poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti Felicem Žižo in Ferencem Horvathom.

Loading...