5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

patricija-harl, sara Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija in Sara z ...

jumbo visma roglic Ekipa24.si

Joj, samo tega ne ... Tik pred Tourom iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prvi dan zaslišanj uspešen za pet ministrskih kandidatov

Deli na:
Prvi dan zaslišanj uspešen za pet ministrskih kandidatov

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh - Foto: DZ/Matija Sušnik

Pred matičnimi odbori in komisijo so bili včeraj zaslišani kandidati za ministre nove vlade mandatarja Roberta Goloba. Poslancem so se predstavili ministrski kandidati za gospodarstvo, za Slovence v zamejstvu in po svetu, za kohezijo, za izobraževanje in za digitalno preobrazbo, vseh pet pa je uspešno prestalo prvo parlamentarno sito.

Predstavitev Matjaža Hana za kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo je kot ustrezno ocenilo 10 članov odbora DZ za gospodarstvo, štirje so bili proti. Han je v predstavitvi poudaril, da je mogoče trenutne izzive reševati zgolj z "veslanjem vseh v isto smer", in napovedal močan socialni dialog. Pričakovanja gospodarstva razume, a bo treba pri vsakem ukrepu dobro pretehtati tudi njegove posledice, je dejal. Vprašanja članov odbora so se med drugim nanašala na napovedane spremembe pri obdavčitvi, zagotavljanje kadrov, državno lastništvo v turizmu, ukrepanje ob draginji.

Han je glede sprememb pri obdavčitvi dejal, da se bo boril, da olajšave, ki pomagajo gospodarstvu delovati, hkrati pa nimajo velikega učinka na državni proračun, ostanejo. Glede splošne dohodninske olajšave - nova vlada naj bi ustavila njeno nadaljnje zviševanje, kar predvideva veljavni zakon - je dejal, da mora država imeti tudi denar za interveniranje, če je treba. Tudi znižanje obdavčitve pri oddajanju premoženja v najem, kar prav tako določa veljavni zakon, se mu ne zdi smiselno. Bi se mu zdela pa smiselna razprava o spremembi obdavčitve objektov, ki jih podjetniki potrebujejo za opravljanje dejavnosti, glede obdavčitve podjetij je med drugim tudi menil, da bi bilo treba subvencionirati prispevke za razvojna delovna mesta.

Strinjal se je s spraševalci, da so velika težava gospodarstva primerni kadri, in se zavzel za spremembe v izobraževalnem sistemu, med drugim glede sistema vajeništva. Glede nadzora cen ob trenutni draginji je menil, da bo treba na ravni vlade oblikovati poseben svet, ki bo proučil, kako lahko država ustrezno reagira in zaščiti potrošnike, ne da bi hkrati gospodarstvo pahnila v rdeče številke. O državnem lastništvu v turizmu meni, da bi določeno premoženje moralo ostati v državni lasti in da bi ga morali upravljati strokovnjaki, poudarja pa nujnost izboljšanja pogojev v panogi tako za zaposlene kot podjetnike.

Precej krajša od Hanove je bila predstavitev kandidata za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Mateja Arčona. Da je bila uspešna, je menilo devet članov komisije, dva sta bila proti. Po potrditvi je Arčon v izjavi za novinarje izrazil upanje v nadaljnje konstruktivno sodelovanje, tako s strani koalicije kot opozicije, saj s "Slovenci v zamejstvu in po svetu ne smejo biti predmet nekih razdvajanj, ampak skupni interes".

Člani komisije so kandidatu za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu pred tem med zaslišanjem zastavili več različnih vprašanj, v osredju pa je bila predvsem skrb za mlajše generacije Slovencev zunaj meja Slovenije, učenje slovenskega jezika ter skrb za njegovo ohranitev. Ponovno je bilo slišati tudi idejo o zastopstvu zamejcev in Slovencev po svetu v slovenskem parlamentu ter lažje pridobivanje slovenskega državljanstva za Slovence po svetu.

Tudi za Arčon je ključno učenje slovenskega jezik, sam pa je izpostavil tudi predvsem čezmejno povezovanje in povezovanje narodnih skupnosti. Podpira tudi prenovo zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja iz leta 2006. Kot eno od svojih prvin nalog na čelu urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je omenil osebno seznanitev s stanjem na terenu in pobudami, ki bodo prišla s terena, ter nato priprava akcijskega načrta, ki ga bo mogoče realizirati prek drugih ministrstev. Ključna naloga urada je, da zazna potrebe na terenu ter jih uresniči prek vlade in ministrstev, je dodal.

Razmeroma gladko je skozi sito pristojnih odborov za gospodarstvo in zadeve EU prešel tudi kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Predstavitev dosedanjega župana Murske Sobote je kot ustrezno ocenilo 11 članov odbora za gospodarstvo in 10 članov odbora za zadeve EU, neustrezna se je zdela trem oz. petim.


Kot prvo nalogo vidi uspešen zaključek črpanja sredstev EU v obdobju 2014-2020 in dokončanje oblikovanja temeljnih dokumentov za obdobje 2021-2027. Pri tem se po njegovih besedah mudi, zato bo treba biti hiter in učinkovit. Napoveduje tudi nujne popravke nacionalnega načrta za okrevanje, da bo Slovenija izkoristila vseh pet milijard evrov razpoložljivih nepovratnih in povratnih sredstev, ne le 2,5 milijarde evrov, kolikor je v načrtu predvidela odhajajoča vlada. Bolj natančen ni bil. Rekel je, da je treba načrt pregledati in ga prilagoditi novim okoliščinam in potrebam. V pripravo sprememb je treba po njegovih besedah vključiti vse deležnike.

Omenjal je poenostavitev in poenotenje postopkov za črpanje kohezijskih sredstev. Težavo vidi tudi v razpršenosti upravljanja istih kohezijskih mehanizmov med različnimi ministrstvi, s čimer se izgubljata čas in energija, uporabniki pa lahko zaradi zamud padejo v težave. Kandidat za ministra pravi, da bo sedež njegovega resorja ostal v Ljubljani, saj je to bolje za nujno usklajevanje z ostalimi ministrstvi, a sedež kateregakoli ministrstva je po njegovem prepričanju med ljudmi. Prepričan je, da se mora operativni del ministrstva zato čim bolj približati uporabnikom, to želi doseči tudi z dodatnimi organizacijskimi spremembami.

Jevšek bo po uveljavitvi sprememb zakona o vladi, ki jih predlagajo v bodoči vladni koaliciji, a so jih začasno zablokirali v stranki SDS, postal minister za kohezijo in regionalni razvoj. Veliko vprašanj članov odborov se je tako dotikalo teme regionalizacije in regionalnega razvoja. Dosedanji župan ene od mestnih občin iz manj razvitega dela države se je zavzel za vrsto sprememb in novih pristopov pri spodbujanju skladnega razvoja države. Glede projekta pokrajin pa je ocenil, da je to proces za vsaj dve stabilni vladi, saj ga je treba dobro premisliti.

Tudi kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je bila uspešna na zaslišanju pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Da je bila predstavitev kandidatke ustrezna, je menilo devet članov komisije, štirje so bili proti.

Stojmenova Duh je napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.

Predstavitev kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, kot neustrezno pa pet. V svoji predstavitvi je Papič med drugim izpostavil potrebo po oblikovanju bele knjige - strateškega dokumenta o delovanju izobraževalnega sistema - tudi na področju univerzitetnega izobraževanja, kjer bodo strokovnjaki določili smernice za naslednje desetletno obdobje.

Napovedal je tudi spremembe pri sistemu nacionalnega preverjanja znanja v osnovnih šolah. Po njegovih besedah bi se, podobno kot se v srednji šoli rezultati mature, tudi rezultati NPZ deloma upoštevali kot kriterij za sprejem v srednješolske oz. gimnazijske programe. Kot je dejal, se je treba pripraviti tudi na morebiten nov val epidemije covida-19, ob tem pa oceniti obseg posledic zapiranja šol v preteklih epidemičnih valovih.

Zaslišanja preostalih kandidatov za ministre se bodo nadaljevala še v ponedeljek in torek. Če bodo vsi kandidati prestali zaslišanja na matičnih odborih, bo glasovanje o vladi v DZ lahko že v sredo.