Revija Reporter
Slovenija

Marta Kos uživa v Švici in po Evropi. Ali bi sprejela kandidaturo za predsednico vlade?

Igor Kršinar
27 6.488

16. jan. 2024 7:29 Osveženo: 7:30 / 16. 1. 2024

Deli na:

Marta Kos

Primož Korošec

Med možnimi kandidati za predsednika vlade se v zadnjih tednih omenja tudi slovenska poslovnica Marta Kos, ki je bila v času volitev podpredsednica Gibanja Svoboda.

Na vprašanje, ali bi v primeru odstopa predsednika vlade Roberta Goloba sprejela kandidaturo za mandatarko, je odgovorila: »Spoštovani Igor, mi je v Švici in po Evropi zelo lepo.«

Na dodatno vprašanje, ali je še kaj prisotna v Sloveniji, ali kaj posluje oziroma gospodarsko sodeluje s slovenskimi podjetji in javnimi zavodi, nam je potrdila, da dela tudi v Sloveniji, ni pa hotela odgovoriti, s katerimi in v kakšnem obsegu: »O svojih strankah nikoli ne govorim, gre za poslovno sodelovanje.«

Oktobra lani je Delo pisalo, da njeno švicarsko podjetje Kos Consulting & Coaching izobražuje zaposlene v Zdravstvenem domu Ljubljana, in sicer 15 zaposlenih, ki bi lahko v prihodnosti prevzeli vodilne funkcije. Organizirala naj bi pet enodnevnih delavnic po osem ur za skupno ceno 11.500 evrov.

ZD Ljubljana je javni zavod v lasti Mestne občine Ljubljana. Z županom Zoranom Jankovićem ima od nekdaj dobre odnose. Pred desetletjem je Kosova učila javnega nastopanja direktorje in funkcionarje Mestne občine Ljubljane in Pozitivne Slovenije, ki jo je vodil Janković.

Ko je Marta Kos odstopila od napovedane kandidature na predsedniških volitvah, saj je zaradi slabih javnomnenjskih rezultatov premier Robert Golob ni več podpiral, se je pohvalila, da bo delala za bruseljsko izpostavo švedskega podjetja Kreabs, ene od vodilnih svetovnih družb za strateško komuniciranje.

Takrat je tudi odstopila kot podpredsednica stranke, po odstopu nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je ob tem premierja obtožila političnih pritiskov na njeno delo, pa je izstopila tudi iz stranke. V veliko boljših odnosih kot s premierjem je s predsednico države Natašo Pirc Musar, ki je razburila največjo vladno stranko z izjavo, da bi moral Golob, v primeru če bi KPK ugotovila, da je kršil integriteto, odstopiti.