pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

(VIDEO) Igor Kršinar: A se ti "paglavci" iz SDS, ki se skrivajo po tajnih tviter profilih in delujejo iz kleti na Trstenjakovi, zavedajo, da se delajo norca iz bolnih? (2. del intervjuja)

Deli na:
(VIDEO) Igor Kršinar: A se ti "paglavci" iz SDS, ki se skrivajo po tajnih tviter profilih in delujejo iz kleti na Trstenjakovi, zavedajo, da se delajo norca iz bolnih? (2. del intervjuja)

Igor Kršinar se je že leta 1991pridružil ekipi dnevnika Slovenec. - Foto: Matjaž Lavrič

Igor Kršinar v 2. delu intervjuja med drugim pove, da so v zadnjih letih pri Reporterju deležni podobnih političnih pritiskov kot pred dvanajstimi leti na Magu, le da le-ti zdaj prihajajo s strani SDS in njenega predsednika Janeza Janše s svojimi nedostojnimi tviti, tako na račun Reporterja kot posameznih novinarjev

V 1.delu televizijskega intervjuja (NA POVEZAVI) z Igorjem Kršinarjem, novinarjem tednika Reporter, smo se sprehodili skozi njegovo novinarsko pot, na kateri so mu v prijetnem spominu intervjuji z dr. Jožetom Pučnikom.

V drugem delu, ki je pred vami, je uvodoma povedal marsikaj zanimivega o prevzemu in zatonu Maga. Tudi o takratnih političnih pritiskih na uredniško politiko, ki so podobni kot danes. Le politična barva je zdaj druga. "Takrat je lastnike zelo motilo, da smo opravili velik intervju z Janezom Janšo, ki je govoril tudi o prodaji Mercatorja. To je vznejevoljilo takratne lastnike (Pivovarno Laško), ko so zahtevali od urednika, da mi ne smemo pisati čez tajkune, saj oni zagotavljajo kruh."

Ker ekipa Maga ni podlegla političnim pritiskom, so ga prevzeli in počasi ukinili. Ekipa okrog Silvestre Šurle pa je začela izdajati tednik Reporter. Po dvanajstih letih ga še vedno tedensko ustvarja jedro nekdanje ekipe iz Maga.

Tudi kadar sem delal intervjuje z njim, je imel vedno neke pripombe in je vihal nos z zviška, podučeval...," pove Kršinar in doda, da je Janša začel napadati Reporter, ko je ustanovil Novo24 tv, in ko smo dobili novega lastnika.

Pove, da so v zadnjih letih deležni podobnih političnih pritiskov, le da le-ti zdaj prihajajo s strani SDS in njenega predsednika Janeza Janša s svojimi nedostojnimi tviti, tako na račun Reporterja kot posameznih novinarjev. "Prej sem govoril o Jožetu Pučniku, ki je bil širokosrčen, dostopen, odprt, tak prijazen gospod, Janez Janša, bi rekel, pa je popolno nasprotje tega.

Tudi kadar sem delal intervjuje z njim, je imel vedno neke pripombe in je vihal nos z zviška, podučeval...," pove Kršinar in doda, da je Janša začel napadati Reporter, ko je ustanovil Novo24 tv, in ko smo dobili novega lastnika. "Kaj pa njega briga, kdo je naš lastnik, važno je, da nam zagotavlja razvoj, avtonomijo, da lahko normalno delamo in za pošteno plačilo. Ne vem kaj bi morali biti? A bi morali biti podaljšana roka neke politične stranke? Ne vem, kako si ti ljudje to predstavljajo?"

Pojasnil je še nekaj žaljivih tvitov in člankov, ki so ga na njegov račun objavljali ljudje iz SDS. Očitali so mu celo to, da je v času, ko je po sovražnem prevzemu Maga, moral poiskati zdravniško pomoč. "Po desetih letih so mi očitali, da so mi zdravniki za pomiritev predpisali Helex, ki sem ga jemal kratek čas. Ali je to problem, če nekdo jemlje te tablete? Veliko ljudi v Sloveniji jemljejo te tablete. A se ti "paglavci" iz SDS, ki se skrivajo po tajnih tviter profilih, ki delujejo iz kleti na Trstenjakovi, zavedajo, da se delajo norca iz bolnih," še pove.

Igor Kršinar: "Človek, ki se ima za državnika, svetovljana, osamosvojitelja ne more neki novinarki označiti za prostitutki. Tako govoriti o ženskah je katastrofa. Kaj pa, če bi njegovi ženi kdo kaj takega rekel, ali njegovim bližnjim? Tega si ne smemo dovoliti. Zoper to moramo povzdigniti glas vsi. Zato je treba tudi njihov poskus, da bi si podredili medije, preprečiti. Saj imajo svoje medije."

Zelo je razočaran, da se je žalitvam pridružil tudi nekdanji zunanji sodelavec Reporterja Vinko Vasle. Kršinar je razočaran tudi o ravnanju Združenja novinarjev in publicistov, ki ga je pred leti tudi vodil, a pred letom razočaran zapustil.

V zadnjem delu oddaje je predstavil še svoj pogled na medije in Reporter, ki mu nekateri politiki očitajo obračanje po vetru. Njim je priporočal, da naj si preberejo Orwellovo knjigo 1984, kajti tudi danes najbolj fanatični privrženci strank dostikrat ravnajo podobno: "Najbolj me moti, da SDS počne to, kar so sami nekoč očitali drugim. Kar se tiče kadrovskih menjav, sprejemanja zakonov, tudi medijske zakonodajo. S tem je treba enkrat za vselej presekati."

Pove še, da brez svobode medijev ni demokracije: "Človek, ki se ima za državnika, svetovljana, osamosvojitelja ne more neki novinarki označiti za prostitutki. Tako govoriti o ženskah je katastrofa. Kaj pa, če bi njegovi ženi kdo kaj takega rekel, ali njegovim bližnjim? Tega si ne smemo dovoliti. Zoper to moramo povzdigniti glas vsi. Zato je treba tudi njihov poskus, da bi si podredili medije, preprečiti. Saj imajo svoje medije."

Ob koncu oddaje je predstavil še svoj pogled na dogajanje v upokojenski stranki in na vročo politično jesen. Meni, da kaj dosti ne bo drugače, dokler bodo ljudje volili destruktivno Levico, kajti glas za Levico je po njegovem glas za Janeza Janšo. Nov politični obraz vidi v Aleksandru Čeferinu ali Jožetu Colariču. "Ta dva bi po mojem lahko premagala SDS", je povedal za konec.