Revija Reporter
Slovenija PLUS

Velike ribe jedo manjše! Si tako predstavljata mir Kučan in Türk?

Dejan Steinbuch
5 823

13. okt. 2024 19:59

Deli na:

Bivša predsednika Milan Kučan in Danilo Türk zagovarjata prenehanje pošiljanja vojaške pomoči Ukrajini, češ da bo to končalo vojno.

Primož Lavre

Prva obletnica vojne v Gazi, ki jo je sprožil teroristični vdor Hamasa v Izrael 7. oktobra lani, kot tudi že več kot dve leti in pol trajajoča ruska vojna v Ukrajini imata skupni imenovalec, ko gre za predloge za njuno končanje. Rešitev, ki jo pri nas zagovarjata nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk, je na videz zelo preprosta: prenehajmo pošiljati orožje sprtim stranem, pa bo mir. »Če bi Amerika prenehala Izraelu dobavljati orožje, bi bilo vojne konec takoj,« verjame Kučan, ki je bil pred časom podobnega mnenja tudi glede Ukrajine.

Ukrajinci verjetno ne bi bili najbolj navdušeni nad zamislijo nekdanjega slovenskega predsednika, sicer ponosnega odlikovanca Vladimirja Putina, ki je prepričan, da bo mir v Ukrajini nastopil, ko se bodo napadeni prenehali upirati agresorju ali jim bo zmanjkalo orožja. Zgodovina sicer demantira Kučanovo razmišljanje, kajti 20. stoletje je dokazalo, da popuščanje agresivnemu nacionalizmu in diktaturi na koncu privede samo še do hujšega nasilja, več mrtvih in strahotnega uničenja.