sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veber: Toninov poziv k odstopu neutemeljen in presenečenje

Deli na:
Veber: Toninov poziv k odstopu neutemeljen in presenečenje

Foto: Bobo

Minister za obrambo Janko Veber je kot neutemeljenega in presenetljivega označil poziv podpredsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mateja Tonina, da bi moral odstopiti zaradi naročila analize o pozitivnih in negativnih učinkih prodaje Telekoma, s čimer naj bi presegel pooblastila.

Veber je ob robu včerajšnjega obiska območne zveze slovenskih časnikov v novomeški vojašnici za STA pojasnil, da sta obrambni in državni varnostni sistem močno odvisna od telekomunikacijskega omrežja, najpomembnejši poslovni partner obrambnega ministrstva na tem področju pa je Telekom.

Sistem klicne številke 112 in v večji meri tudi sistem, ki ga uporablja Slovenska vojska, poteka preko Telekomovega omrežja, je povedal in dodal, da bi se morali v primeru zamenjave njegovega lastnika ustrezno pripraviti.

Glede Toninove izjave, da je z naročilom analize kršil zakonodajo in da bi se morala ta zgodba "definitivno končati z odstopom ministra", je Veber dejal, da ga preseneča, ker je na predstavitvi ministrstva odboru za obrambo Tonin spraševal, kako potekajo stvari glede Telekoma. Sam pa mu je takrat odgovoril, da želijo na ministrstvu dobiti vse informacije o tem, kako se je treba organizirati v primeru zamenjave Telekomovega lastnika.

Tonin naj bi zadevo poznal že več mesecev. Po Vebrovih besedah pa je njegov nekoliko prezgodnji odziv verjetno posledica nerazumevanja. Preseneča ga tudi, da je Tonin zadevo ocenil, še preden je glede tega dobil odgovor varnostno-obveščevalne službe, je dodal. Kot je napovedal, bo v petek vnovič obiskal odbor za obrambo in glede omenjenega vprašanja podal natančnejše odgovore.

Veber, ki svoje sodelovanje s Toninom ocenjuje za korektno, je še opozoril, da je glede omenjenega vprašanja za vlado pripravil vse gradivo in ji ga tudi posredoval. V primeru Telekomove prodaje pa pričakuje, da bo Slovenski državni holding, ki jo vodi, pristojno ministrstvo in vlado ustrezno informiral.

V primeru spremembe Telekomovega lastništva bo treba v določenih točkah spremeniti tudi zakonodajo. To pa morajo storiti še pred prodajo, je še povedal Veber.

Pristojna parlamentarna komisija je sicer na včerajšnji seji obravnavala poročilo o nenapovedanem nadzoru, ki so ga opravili 9. marca. Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik komisije Branko Grims (SDS) so ugotovili grobo prekoračitev pooblastil ene od obveščevalno-varnostnih služb. Gre za politično zlorabo službe ministrstva za obrambo (Mors) za namene obrambnega ministra, je dejal Grims.

Vebra sicer po Grimsovih besedah na sejo ni bilo, se je pa seje udeležil direktor obveščevalno-varnostne službe Morsa Gorazd Rednak.

Predsednik SD Dejan Židan je za zdaj še brez komentarja.