oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

fdv, palestina, podpora, protest Svet24.si

Študenti FDV še vedno vztrajajo s protestom

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vasletova pisma s fronte: Vsi smo mi budale, eni so pa z diplomo

Deli na:

Slovenci smo po nekaterih kriterijih intelektualna velesila. Recimo po dejanski, ne formalni šolski izobrazbi. A najprej naj povem, da sem bil popolnoma razočaran, ko sem izvedel, da Mitja Meršol ni diplomiral z naslovom »Tipologija in sintagma ovajanja oseb udbi«, ampak kar iz neke svoje knjige, ki jo je napisal, ko je potoval do ovajanih v Ameriko.

Je pa deloma to Meršolovo pomanjkljivost popravila njegova poslanka in pozitivna strankarska kolegica Janka Klasinc, ki je napisala diplomsko delo z naslovom »Informiranje  slovenskih izseljencev po drugi svetovni vojni.« Žal je njena diploma – naj mi oprosti – neznanstvena, saj v njej ni podpoglavja z naslovom »Obveščanje slovenske udbe o slovenskih izseljencih.« To delo pa je kasneje izvrstno opravljal Mitja Meršol. Če bi oba znanji združila, bi lahko uspešno doktorirala.

Eno bolj zanimivih diplomskih del je na primer napisala Jankovićeva desna roka Gašpar Gašpar Mišič. Nosi naslov »Določanje položaja ladij.« Gašpar Gašpar je človek, ki se je kasnejših komunikacij – ki so jim nekateri rekli poskus politične korupcije (zadeva Vogrin) – naučil na morju. Če je hotel plavati proti toku ali pa s tokom morskih poti, potem je moral znati določiti položaj svoje ladje, saj ni zabeleženo, da bi se kdaj izgubil. Skorajda se je v politiki, a mu je pravi kurz pokazal njegov mentor Zoran Janković, ki ga je usoda kasneje udarila. To pa pomeni, da formula za določanje položaja ladij ni uporabna za določanje položaja v politiki. Nekateri zdaj celo trdijo, da je Gašpar Gašpar Jankoviću svetoval to formulo, ko so hoteli pozitivci zasesti oblast. In so nasedli na čeri Janeza Janše. Zato Jankoviću pravijo tudi kit: nasedel je na obalo, pa ni nikogar, ki bi ga porinil nazaj.

A Zoran Janković je na ekonomski fakulteti napisal še bolj zanimivo diplomsko delo z naslovom »Prekupčevalci s kmetijskim blagom pri nas«. Glede na to, da po tisti diplomi zelena mafija iz Ljubljane in okolice ni izginila, ampak se je celo okrepila in kot pravijo nacionalno očistila (skoraj nič ni Albancev, večina pa je Srbov), je možno dvoje: da je Jankovićeva diploma služila v resnici teoriji in praksi krepitve prekupčevalcev, ali pa da je njegovo diplomsko delo čista šlamparija in ni ustrezalo realnosti. Zato bi lahko sklepali, da Janković zdaj skuša samokritično prekupčevalce s kmetijskimi pridelki izgnati iz svoje prestolnice tako, da jim bo spodkopal Plečnikovo tržnico.

Hja, Maša Kociper! Ženska, ki je hotela postati predsednica parlamenta, pa ni šlo. Ona je diplomirala z naslovom »Funkcije predsednika republike v parlamentarnem sistemu«, kar pomeni, da je že takrat bila zelo ambiciozna in da je njen poskus biti šefica parlamenta bila le pot do predsednice države. Res pa je, da bo na stalno prestopanje ustavnega okvirja aktualnega predsednika Danila Türka Kociprova morala diplomsko nalogo popraviti in dopolniti. Zlasti ne sme manjkati poglavje »Funkcija predsednika Türka z vidika uporabe državne blagajne«.

Eno zagotovo kvalitetnejših diplomskih del je v zakladnico narodovega znanja prispevala Jankovićeva pozitivna poslanka Alenka Bratušek. Njena diploma nosi naslov: »Vpliv poroznosti konfekcijskih medvlog na hitrost izhlapevanja znoja.« Po moje je s tem napadla kozmetično industrijo, ki si prizadeva izdelovati deodorante za znoječe, da ne bi smrdeli. Ampak, naj se samo zmenijo med seboj. Za magisterij pa je Bratuškova opravila znanstveno raziskavo z naslovom »Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod.« Žal je magisterij zanič, ker Bratuškova ni predvidevala možnosti, da za eno iransko preprogo plačaš 150 tisoč evrov in te prodajalec nategne za celih 70 tisoč evrov. Možno, da je to zakrivila sprememba statusa, ki ga raziskuje Bratuškova.

V teh težkih in čudnih bančnih časih je zagotovo pomembno diplomsko delo tudi Jankovićev poslanke Maje Dimitrovski, ki je diplomirala z naslovom »Sklepanje vezav fizičnih oseb – odobritev dodatka k obrestmi meri.« Glede na to, da jaz kot fizična oseba stojim na robu bankrota, bi rad vedel za uporabno vrednost te diplome. Drugače me ne zanima.

Jankovićev Dragan Bosnić je diplomiral z naslovom »Redukcija zobovja kot indikator evolucije človek.« Tu sem rahlo zbegan! V glavnem imajo ljudje zobovje reducirano zaradi slabe prehrane v globalni ekonomski krizi, zaradi sindroma »čreva na plot« in gasilskih veselic in zaradi nepoznavanje metod čiščenja. Če je pa tega kriv Darwin, potem še dodajmo evolucijsko tezo pravnika Boštjana M. Zupančiča, da imajo sedanje generacije moških zaradi uporabe pantakana lene spermije, ali pa sploh crknjene. In od tod pojav metro-seksualcev in feminizacije moškega spola. In obratno: maskulacije žensk. Sicer pa je s temi zadevami mogoče povezati diplomo socialne demokratke Andreje Črnak Meglič z naslovom »Seksualna dihotomija.«

Pozitivec Branko Ficko pa je zagotovo žalosten. Cobiss njegove diplome ne najde. Kdor jo najde, naj jo obdrži.

Podpisani pa sem v kooperaciji še z eno osebo diplomiral z naslovom »Smeri procesov podružbljanja sredstev javnega informiranja.« Ali po domače: kako nas je partija nategovala, da imamo svobodne medije, v resnici pa so uredniki morali hoditi po svoje mnenje na centralni komite. Da bi to ne bilo videno takoj, si je Edvard Kardelj (ja, kdo pa drug) izmislil izraz podružbljanje. To diplomsko delo so razglasili za kuharsko knjigo, ker obsega skoraj 300 strani, čeprav je manj uporabna. Morala pa je biti odlična, ker sva s prijateljico dobila študentsko Prešernovo nagrado.