nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dvolična varuhinja Zdenka Čebašek-Travnik

Deli na:
Dvolična varuhinja Zdenka Čebašek-Travnik

Foto: Bobo

Odhajajoča varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik meni, da petkov govor Janeza Janše na shodu Zbora za republiko vsebuje elemente spodbujanja sovraštva in nestrpnosti do vseh, ki se z njegovo politično usmeritvijo ne strinjajo. Ko je bila pred časom soočena z besedami Borisa Kobala, ki je o predsedniku ZZR in nekdanjemu predsedniku Ustavnega sodišča Lovru Šturmu v oddaji Studio City dejal: "In potem, ko sem slišal tega varuha slovenske ustave, sem si rekel, da so mi kocke vedno bolj razumljive in sem se zbal za tega gospoda, da ko bo prišel ven s televizije, bo kaj podobnega 'pokasiral', ker je bila to čista in velika provokacija," se ji ni mudilo z odzivom. Boštjana M. Turka, ki je zoper Kobala podal prijavo sovražnega govora, je napotila na ustrezne organe, o Kobalovi izjavi pa se ni želela opredeliti. Varuh se, tako pravi Čebašek-Travnikova, namreč odzove šele, ko posameznik sam izčrpa vse pritožbene poti.

Objavljamo odgovor Zdenke Čebašek-Travnik na Turkovo prijavo zoper Kobala:

Spoštovani,

prejeli smo vaš dopis, v katerem podajate prijavo sovražnega govora Borisa Kobala v oddaji Studio city, predvajani v ponedeljek, 17. decembra 2012, na RTV Slovenija. Pišete nam, da naj bi gospod Kobal v svoji izjavi ščuval gledalce zoper dr. Lovra Šturma, njegove izjave pa naj bi vsebovale tudi grožnjo s smrtjo.

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je skladno s 159. členom Ustave RS pristojen za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v razmerju do državnih organov, organov lokalne samouprave ter nosilcev javnih pooblastil. Vloga Varuha v sistemu varstva pravic posameznika je podrejena, kar pomeni, da Varuh obravnava primere kršitev človekovih pravic s strani organov oblasti praviloma šele po tem, ko posameznik (sam) izčrpa vse pritožbene poti. Iz vašega dopisa ni razvidno, na katere naslove ste se že obrnili, zato vam v nadaljevanju na kratko pojasnjujemo pravne možnosti za ukrepanje v vašem primeru.

»Sovražni govor« ni pravni pojem. Še najbližje pojmovanju sovražnega govora, kot se razume v javnosti, je pravni pojem »javno spodbujanje sovraštva, nestrpnosti ali nasilja«, ki je določen v 297. členu Kazenskega zakonika: »Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.« Za izpolnitev vseh znakov tega kaznivega dejanja mora biti, med drugim, sovraštvo uperjeno zoper skupino ljudi z določeno osebno okoliščino (narodnost, vera, rasa, politično prepričanje,...). Če menite, da izjava gospoda Kobala vsebuje elemente kaznivega dejanja, lahko na DRžAVNEM TOžILSTVU ALI POLICIJI vložite ovadbo.

V vašem dopisu omenjate tudi grožnje s smrtjo. V 135. členu Kazenski zakonik določa: »Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.« Pregon za to kaznivo dejanje se začne NA ZASEBNO TOžBO.

Ker je bila izjava gospoda Kobala predvajana na javni televiziji, vas seznanjamo tudi z možnostjo vložitve pritožbe na RTV Slovenija. V skladu s Poklicnimi merili in načeli novinarske etike v programih RTV Slovenija [1] lahko pritožbe povezane s programi RTV Slovenija, naslovite na ODGOVORNEGA UREDNIKA. Če z njegovim odgovorom ne bi bili zadovoljni, se lahko obrnete tudi na VARUHINJO PRAVIC GLEDALCEV IN POSLUALCEV. [2]

Lep
pozdrav

dr. Zdenka Čebašek-Travnik, dr. med.
varuhinja človekovih pravic