Revija Reporter
Slovenija

V Tednu restavracij želi 105 gostiln pritegniti 100.000 gostov

STA

18. mar. 2019 9:58 Osveženo: 10:02 / 18. 3. 2019

Deli na:

Kuhanju in dušenju hrane dajte prednost pred pečenjem ali cvrtjem. Kadar je na jedilniku perutnina, naj bo brez kože P

Dreamstime

Konec marca bo po vsej Sloveniji spet potekal Teden restavracij, ki bo v tokratni spomladanski izvedbi v desetih dneh združil 105 slovenskih gostiln in restavracij. Osem jih bo sodelovalo prvič. Organizatorji želijo s spomladansko in jesensko izvedbo privabiti skupno 100.000 gostov.

Restavracije bodo v sklopu Tedna restavracij od 29. marca do 7. aprila ponujale menije z najmanj tremi hodi, pri katerih bo poudarek na svežih lokalnih dobrotah. Cena menijev pri vseh ponudnikih bo 19 evrov.

Poudarek letošnjih Tednov restavracij je na vinu in hrani, zato vinska spremljava ob doplačilu postaja sestavni del menija sodelujočih ponudnikov.

Iz prejšnjih poudarkov Tedna restavracij je postalo nujno, da kuharski mojster tradiciji dodaja lastno ustvarjalnost, da uporablja lokalne, sezonske in kakovostne sestavine ter zanje plete mrežo lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev. Prav tako je pričakovano, da predstavlja svoje jedi na krožniku tako, da gost hrano uživa tudi z očmi.

Osnova za vabilo gostilnam in restavracijam k sodelovanju so ocene, zato v projektu sodelujejo le tiste, ki ustrezajo posebnemu merilu kakovosti.

Akcija Teden restavracij pri nas sicer poteka od leta 2013, začela pa se je že leto pred tem v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture.