Revija Reporter
Slovenija

V NKBM trdijo, da italijanski mafijci pri njih ne bodo več mogli prati denarja

STA

8. jul. 2018 6:00

Deli na:

Nova KBM je odpravila pomanjkljivosti na področju obvladovanja tveganj in preprečevanja pranja denarja, ki so izvirali iz preteklih let in so bili predmet tako internih pregledov banke kot pregledov Banke Slovenije, so povedali v Novi KBM.

Obvladovanje tveganj in preprečevanje pranja denarja sta za banko pomembni strateški področji, poudarjajo in dodajajo, da so zlasti v času od privatizacije banke in vzpostavitve nove uprave dejavnosti na tem področju znatno okrepili.

"Zato je bila naša pomembna prednostna naloga odpraviti vse pomanjkljivosti na področju obvladovanje tveganj in preprečevanje pranja denarja, ki izvirajo iz preteklih let in so bili predmet tako naših internih pregledov kot pregledov Banke Slovenije," so navedli.

Pomanjkljivosti jim je uspelo odpraviti, prav tako so uvedli ukrepe, s katerimi zagotavljajo, da je to področje skladno ne le z veljavno zakonodajo, ampak tudi z zastavljenimi visokimi standardi in dobrimi praksami, so dodali.

Banka Slovenije je v juniju pregledala področje preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. "V celoti smo izpolnili cilje, opredeljene v našem akcijskem načrtu za preprečevanje pranja denarja, in izboljšali nadzorni sistem. Ob tem ko smo uredili področje PPDFT, se hkrati zavedamo, da moramo ostati pozorni in nadaljevati dosledno delo, da bomo ohranili visoke standarde, ki smo si jih zastavili," so še navedli.

Podrobneje bodo o tem spregovorili na novinarski konferenci v ponedeljek v Mariboru.

S preiskovanjem pranja denarja v Novi KBM oz. morebitne politične odgovornosti za to se je v prejšnjem mandatu DZ ukvarjala preiskovalna komisija DZ (ki je bila sicer ustanovljena za preiskovanje sumov v NLB). Preiskave ni dokončala in je predlagala, naj zadevi pride do dna nova komisija v naslednjem sklicu DZ.

V Novi KBM naj bi italijanski državljani v poslovalnicah ob meji uprizarjali t.i. italijansko tipologijo, v kateri visokemu nakazilu na bančni račun sledi dvig gotovine. O domnevnem pranju denarja prek Nove KBM je lani poročal italijanski časnik Il Sole 24 ore, in sicer naj bi Italijani v poslovalnicah Nove KBM v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici odpirali račune in nanje dobivali visoke prilive iz Italije ter nato dvigovali gotovino.

Uporabo te tipologije v banki je ob pregledu v Novi KBM novembra in decembra 2014 potrdil inšpekcijski pregled Banke Slovenije. Ugotovili so sistemske pomanjkljivosti, med drugim ni bil ustrezen sistem notranjih kontrol.

Primere v Novi KBM je po poročanju portala Siol iz marca letos pod drobnogled vzel tudi ameriški urad za preprečevanje pranja denarja.