Revija Reporter
Slovenija

Guverner BS Jazbec v ožjem krogu kandidatov za šefa Evropske centralne banke!

M. M.

18. feb. 2018 6:00

Deli na:

Portal Bloomberg je med kandidati za novega guvernerja Evropske centralne banke (ECB), ki bo nasledil odhajajočega Maria Draghija, omenil tudi guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca.

Draghi se oktobra 2019 poslavlja in Bloomberg je strokovnjake s področja mednarodnih financ povprašal, kdo bi ga lahko nasledil. Med kandidati se je znašel tudi odhajajoči guverner Banke Slovenije Jazbec, ki sicer ne sodi med največje favorite, a je vseeno redkost, da se v takem kontekstu omenjajo Slovenci.

Za prvega favorita med poznavalci velja predsednik nemške centralne banke Jens Weidmann, ki se je sicer zaradi svojega nepopustljivosti glede monetarne politike znal pogosto spreti z Draghijem. V prid mu gre dejstvo, da Nemčija, ki je največje gospodarstvo v EU, še ni imela šefa ECB.

Med resnejšimi kandidati so še guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau, guverner irske centralne banke Philip Lane, omenja se tudi trenutna šefinja Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde. Vsega skupaj je raziskava izpostavila 11 kandidatov, med njimi tudi Jazbeca, ki pa je čisto na dnu seznama kandidatov in naj bi imel najmanj možnosti, da pride na čelo ECB.

V raziskavi je sodelovalo 34 ekonomistov, med katerimi je moral vsak imenovati tri najverjetnejše kandidate in jih razvrstiti glede na verjetnost, da bodo dobili službo: tri točke za najverjetnejšega, dve za drugo uvrščenega in tri za tretjega.

Jazbec je sicer že dobil dobro plačano evropsko službo, zato zapušča Banko Slovenije. Evropska komisija ga je imenovala za člana odbora in direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v Enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije. Jazbec tja odhaja po potrditvi na pristojnih organih, zato bo potreben nov postopek za imenovanje guvernerja.