volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Ljubljani zadovoljni z zimsko klasiko in že gledajo naprej

Deli na:
V Ljubljani zadovoljni z zimsko klasiko in že gledajo naprej

Foto: Bobo

V Ljubljani se je v preteklih petih dneh hokejsko dogajanje iz Tivolija preselilo za Bežigrad. Nekdanje srce slovenskih nogometnih uspehov je po letih žalostnega propadanja spet dočakalo svetel trenutek, s Telemach Ice Festom so mu dušo spet vdihnili hokejisti.

Tekmovalni uspeh (Olimpija je dobila dve tekmi od treh) ni edino, kar je bilo pomembno pri tem dogodku. Prvič so tudi v Ljubljani pripravili spektakel na prostem, potem ko so takšne tekme v ligi Ebel že prirejali v Zagrebu in celo v slavnem puljskem amfiteatru. Tudi Celovec je že gostil hokej na nogometnem stadionu, pred leti so tam za zimsko klasiko pripravili koroški obračun z Beljačani pred 30.000 gledalci.

"Ta dogodek je izjemno pomemben, ne samo za Ljubljano, ampak za celotno Slovenijo. Dosegli smo vsaj troje: prvič, znova smo očistili in spravili v funkcijo stadion za Bežigradom, obudila se je nostalgija in to lahko veliko pomeni za pridobitev gradbenega dovoljenja; drugič, številno občinstvo je dalo pomen hokeju, in tretjič, zmage Olimpije so lepa spodbuda. Želimo si športnih uspehov, šport je tisti, ki povezuje. Upam še na kakšne podobne dogodke, ki bodo imeli v Ljubljani podporo," je o zimski klasiki dejal ljubljanski župan Zoran Janković in dodal, da ne vidi zadržkov za izpeljavo podobnega dogodka tudi prihodnje leto, vse pa je odvisno od hokejskega kluba.

Serija treh hokejskih tekem na prostem je požela veliko zanimanja. V ljubljanskem klubu so se pred sezono poigravali z zamislijo o začasni selitvi na Stožice, bodisi na stadion ali v dvorano - ta je sicer lani že gostila tekme svetovnega prvenstva -, nazadnje pa so se zaradi logističnih razlogov odločili za postavitev montažnega igrišča na starem bežigrajskem stadionu. Športno dogajanje so obogatili z zabavnimi vsebinami, rekreativnim drsanjem in še čim.

"Veseli nas, da gre projekt uspešno h koncu. Namen, ki smo ga želeli imeti, ni bil komercialen. Želeli smo obuditi Plečnikovo mojstrovino, obeležiti 80 let mednarodnega hokeja in ta šport še dodatno popularizirati. Ti cilji so doseženi," je dejal direktor ljubljanske ekipe Matjaž Sekelj.

Seveda povsem brez težav ni šlo. Predvsem na prvi tekmi v petek proti Beljaku je škripalo na organizacijskem področju, prireditelji so v zadnjem hipu spreminjali postavitev tribun in s tem premešali sedežni red, navijači pa stolov niso niti potrebovali, saj so morali vsi stati, da so čez zarošena stekla sploh videli vsaj del igrišča. Do druge tekme so precej stvari že izboljšali, a kot je poudaril Sekelj, navijači vedo, da na takšnih tekmah vsi ne morejo imeti najboljšega pogleda na igrišče.



"Ko smo predlagali, da bi šli na Stožice, smo ugotovili, da bi bile posledice prehude za travnato površno. Pa so nam na občini predlagali, pa pojdite za Bežigrad. Tako se je ideja začela razvijati in smo jo spravili v pogon. Prepričan sem, da je bila ta odločitev še boljša, ker je Bežigrad povezan z nostalgijo in je v srcih slovenskih ljubiteljev športa zapisan z velikimi črkami," pa je o tem, kako je sploh prišlo do zamisli o Bežigradu, še dejal Sekelj.

Vse tri tekme si je ogledalo približno 25.000 navijačev. Sinočnja zadnja s Celovcem je imela še poseben zgodovinski pomen. Pred 80 leti sta se namreč pomerila predhodnik Olimpije Ilirija in KAC na prvi meddržavni tekmi obeh klubov. Takrat je avstrijsko moštvo zmagalo z 12:1, sinoči izid ni bil tako visok (4:2), vseeno pa so zmago spet odnesli Korošci.

Sredi zimske klasike pa se je od zeleno-belih poslovil Jan Muršak. Čeprav so navijači potihem upali, da dogovora v ligi NHL ne bo in da bo lahko igral vso sezono, je bilo v nedeljo jasno, da bo moral hitro odpotovati k delodajalcem v Detroit.

"Čeprav sem Štajerec, sem užival v teh mesecih pri Olimpiji. Vesel sem tudi, da sem lahko igral na zimski klasiki, ki je bila nekaj posebnega. Zadovoljen sem, da sem z igranjem ohranil pripravljenost in upam na čim boljše nadaljevanje sezone v NHL," je ob slovesu od Ljubljane dejal Muršak, ki je še v nedeljo proti Medveščaku dosegel dva gola in podajo, na tekmi s Celovčani pa se je od navijačev poslovil s podpisovanjem na spominske majice ter z metom prvega ploščka na tekmi.

Z izvedbo festivala so bili zadovoljni tudi drugi akterji na ledu. Za piko na i je sicer zmanjkala ena zmaga, a je Žiga Pance že izrazil željo, da bi takšne tekme še igral: "Mogoče je bilo nekaj malega pritiska, ko te pride gledat 25.000-glava množica. Želeli smo se pokazati v najlepši luči, v prvih dveh tekmah smo tudi se. A lahko potegnemo črto in tako mi kot občinstvo smo lahko zelo zadovoljni. Upam, da bo to postala tradicija in da se bomo še zbrali tukaj. Za prepoznavnost hokeja je to odlična poteza, kapo dol prirediteljem, da so to izpeljali."