profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

najstniki Njena.si

Še pred polnoletnostjo več deset spolnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Drava spet raste; nevarnost poplav

Deli na:
Drava spet raste; nevarnost poplav

Foto: Bobo

Reka Drava je ponoči spet začela naraščati. Zlasti na mestih, kjer je struga Drave in kanalov poškodovana, so možna razlitja, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Na Agenciji RS za okolje so zato izdali opozorilo, da se bo ponoči pretok Drave na meji med Avstrijo in Slovenijo povečal s 766 na okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo. V ponedeljek so pretoki Drave ponekod presegli tudi 3000 kubičnih metrov na sekundo.

Pod gradom Borl je pretok Drave danes zjutraj že presegel opozorilno mejo. Po podatkih agencije je namreč ob 7. uri znašal 1125 kubičnih metrov na sekundo in nekoliko raste. Pri hidroelektrarni Formin pa so pretok Drave izmerili v višini 820 kubičnih metrov na sekundo, kar je še enkrat več od običajnih količin.

Poplave, ki so v začetku tedna prizadele Slovenijo, so bile najhujše ravno na porečju Drave. Zaradi močnih padavin so se na avstrijski strani napolnila akumulacijska jezera in avstrijska družba za upravljanje s hidroelektrarnami je večje količine vode spustila v Slovenijo. Drava je tako zaradi povečanega pritoka iz sosednje Avstrije v ponedeljek dopoldne močno narasla in začela poplavljati zlasti v svojem spodnjem toku v Sloveniji.

S postopki, ki jih je v tem času vodila stalna avstrijsko-slovenska komisija za spremljanje razmer na reki Dravi, se želi seznaniti tudi vlada. "S predhodnim praznjenjem vseh tistih akumulacijskih jezer na avstrijskem Koroškem bi bilo morda mogoče vsaj v določeni meri zajeziti tako velik poplavni val," je v četrtek na novinarski konferenci po seji vlade dejal obrambni minister Aleš Hojs.



Pretoki na ostalih rekah se po podatkih agencije za okolje zmanjšujejo. Danes se bo vodnatost rek zmanjševala, pretok Drave bo velik, pravijo.

Za nedeljo vremenoslovci napovedujejo močnejše padavine sprva na območju zahodnih Julijskih Alp, kasneje čez dan pa tudi drugod v zahodni Sloveniji ter na območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. V noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan se bodo obilnejše padavine razširile tudi nad osrednjo Slovenijo.

Pretoki rek se bodo tako spet močneje povečali v nedeljo in v noči na ponedeljek, in sicer najprej v zahodnem delu države, kjer lahko reke zlasti v Posočju tudi poplavljajo. V ponedeljek čez dan se bodo pretoki povečali v večjem delu države. Ob močnejših nalivih so na izpostavljeni mestih ob rekah možna tudi razlivanja.

V nedeljo in ponedeljek zjutraj bo povečano tudi plimovanje morja.