Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborska okrožna sodnica Jasna Murgel postala Cerarjeva poslanka

Deli na:
Mariborska okrožna sodnica Jasna Murgel postala Cerarjeva poslanka

Sodnica Jasna Murgel (na fotografiji spredaj prva z leve) je bila izvoljena za poslanko, po izteku funkcije pa bi bila rada spet sodnica.

Na predčasnih volitvah v državni zbor je bila na listi Stranke Mira Cerarja izvoljena Jasna Murgel, sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča v Mariboru in docentka za mednarodno javno pravo na mariborski pravni fakulteti. V petem mariborskem okraju je prejela kar 39,17 odstotka glasov. Nenavadno je, da je sodnica sploh kandidirala v državni zbor, saj mora biti sodnik po svoji funkciji neodvisen od politike, sodna veja oblasti pa ločena od zakonodajne in izvršilne. Zato smo bodočo poslanko vprašali, kakšno je njeno stališče glede združljivosti opravljanja poslanske funkcije in kandidiranja za politične funkcije. Ali je primerno, da sodnik kandidira v državni zbor ali mestni oziroma občinski svet in še na listi neke politične stranke? Zanimalo nas je tudi, ali se bo po koncu poslanske funkcije vrnila na delovno mesto sodnice.

Murgljevi se to očitno ne zdi sporno, saj nam je na kratko odgovorila, da 40. člen zakona o sodniški službi določa, da sodniku, če je izvoljen za poslanca, sodniška funkcija miruje. Toda predsednica slovenskega sodniškega društva Janja Roblek vendarle meni drugače. Na podobno vprašanje novinarja Mladine je odgovorila: »Veljavni zakon o sodniški službi narekuje mirovanje sodniške funkcije za čas, ko sodnik opravlja funkcijo predsednika države, poslanca državnega zbora, ministra ali državnega sekretarja v vladi. Je pa to vprašanje, ki se bo nujno pojavilo takoj, če se bo kolegica želela vrniti v sodniške vrste. In sicer, kaj je z vprašanjem njene neodvisnosti, še pomembneje, z vprašanjem njene nepristranskosti.« Vprašanje smo poslali tudi bodočemu mandatarju Miru Cerarju, vendar nam, čeprav v javnosti nastopa kot varuh pravne države in etike, ni odgovoril.