1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavno sodišče začasno ustavilo referendum o arhivih

Deli na:
Ustavno sodišče začasno ustavilo referendum o arhivih

Foto: Primož Lavre

Ustavno sodišče je danes odločilo, da se izvrševanje odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih zadrži do končne odločitve sodišča. O vsebini bo sodišče odločalo absolutno prednostno, so sporočili s sodišča. Aktivnosti za izvedbo referenduma bodo tako ustavljene.

Referendum o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih je namreč državni zbor razpisal za 4. maj, pobudniki referenduma - zahtevo je z več kot 46.000 podpisi volivcev vložila SDS - pa so temu datumu nasprotovali.

Poslanka SDS Eva Irgl je zato na ustavno sodišče v imenu predlagateljev referenduma vložila zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma, v zahtevi pa tudi predlagala, da ustavni sodniki do končne odločitve odlok zadržijo, s čimer bi bila do končne odločitve ustavljena tudi volilna opravila.

V SDS so zahtevo vložili, ker menijo, da bi bilo ceneje, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, to je 25. maja, ali skupaj z jesenskimi lokalnimi volitvami. Motijo jih tudi prekratki roki za samo izvedbo referenduma, kar naj bi volivcem kratilo volilno pravico.

Ustavni sodniki so pobudo obravnavali na današnji seji in sklenili, da se izvrševanje odloka o razpisu referenduma do končne odločitve zadrži, pri čemer bodo o vsebini odloka odločali absolutno prednostno.



Kot so ustavni sodniki zapisali v sklepu, so se za zadržanje odloka odločili, ker bi - če bi se pozneje izkazalo, da so volivci pravico do glasovanja na referendumu uresničili na podlagi protiustavnega predpisa - to krnilo verodostojnost referendumskega izida. Tak referendumski izid bi lahko vodil v njegovo razveljavitev, nastale bi škodljive posledice pri uresničevanju pravice volivcev do glasovanja, ki mora biti izvedena po zakonitem in ustavnoskladnem postopku. Te škodljive posledice bi bile po mnenju ustavnih sodnikov težko popravljive.

Če pa bi se pozneje izkazalo, da odlok ni protiustaven, bi odločitev o zadržanju povzročila, da bi se izvedba referenduma preložila na kasnejši čas in določil nov datum glasovanja. Ta posledica pa "sama po sebi niti ne bi pomenila posebej upoštevnih škodljivih posledic", so v sklepu zapisali ustavni sodniki.

Ustavno sodišče je o zadržanju odloka že obvestilo Državno volilno komisijo, ki mora v petek prekiniti nadaljevanje izvrševanja referendumskih opravil, aktivnosti za referendum pa bodo ustavljene. Kdaj bo torej potekal referendum, tako še ni znano, glede na roke za referendumska opravila, ki so začeli teči že 3. aprila in so sedaj ustavljeni, pa je referendumsko glasovanje 4. maja malo verjetno.

Ustavno sodišče bo, kot rečeno, o odloku odločalo absolutno prednostno, na eni od prihodnjih sej. Pri tem ima več možnosti. Kot je že pojasnil pravnik Rajko Pirnat, lahko ustavno sodišče denimo odlok tudi razveljavi in naloži DZ, naj sprejme nov odlok z novim rokom referenduma, lahko pa tudi samo razpiše nov datum.