Revija Reporter
Slovenija

Uradno: Pop TV gre v roke najbogatejšega Čeha

STA

28. okt. 2019 12:23 Osveženo: 1:22 / 29. 10. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Češka investicijska skupina PPF v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja je podpisala sporazum o prevzemu sklada CME, ki je med drugim lastnik medijske družbe Pro Plus. Prevzem je vreden 1,89 milijarde evrov. V češki skupini so ob tem navedli, da večjih sprememb v delovanju omenjenega sklada ne načrtujejo.

"Nakup sklada CME ter povezanih medijskih podjetji v petih evropskih državah bo dopolnil in še dodatno okrepil naše telekomunikacijske posle v srednji in vzhodni Evropi. Želimo si okrepiti naravno povezanost med ustvarjanjem vsebin in njihovo distribucijo, s čimer bomo omogočili nadaljnji razvoj naših telekomunikacijskih in medijskih podjetij. CME je uspešna in dobro vodena organizacija, zato ne nameravamo bistveno posegati v njeno delovanje," je posel, kot so sporočili iz PPF, komentiral Kellner.

V PPF so pojasnili, da so sredstva v višini 1,15 milijarde evrov zagotovile banke BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Societe Generale in Unicredit.

Iz sklada CME so medtem v sporočilu za javnost zapisali, da je celotna vrednost transakcije, ki bo izvedena v denarju, približno 2,1 milijarde dolarjev (1,89 milijarde evrov). To je skoraj tretjinska premija glede na vrednost delnice sklada s konca marca, ko je v javnost prvič prišla informacija, da CME išče strateške partnerje.

V PPF pričakujejo, da bo celoten postopek odobritve trajal več mesecev, saj morajo prevzem, o katerem so pred dnevi neuradno že pisali mediji, odobriti tako delničarji CME kot tudi Evropska komisija in posamezni nacionalni regulatorji.

V CME so zapisali, da je sporazum dobil soglasno podporo upravnega odbora sklada, zeleno luč poslu pa je napovedal tudi največji lastnik sklada, ameriški telekomunikacijski velikan AT&T. Zaključek transakcije pričakujejo sredi prihodnjega leta.

Predsednik upravnega odbora CME John Billock je povedal, da so v skladu skupaj z zunanjimi svetovalci izvedli celovit pregled alternativ in stopili v stik z velikim številom finančnih in strateških investitorjev.

Glavna izvršna direktorja sklada Michael Del Nin and Christoph Mainusch sta medtem ocenila, da je napovedan posel pravi za delničarje in predstavlja zaključek obsežnega finančnega in poslovnega prestrukturiranja. PPF po njunih navedbah deli njihov pogled glede pomena lokalnih vsebin in strategij za povečanje števila gledalcev.

Central European Media Enterprises (CME) deluje v petih evropskih državah in je eno vodilnih medijskih podjetij v srednji in vzhodni Evropi, saj v televizijski in plačljivi obliki oddaja več kot 30 programov, ki jih spremlja več kot 45 milijonov gledalcev. Upravlja televizijske postaje v Bolgariji, Češki republiki, Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji, kjer je lastnik Pro Plusa, ki izdaja programe POP TV, Kanal A, Brio, Kino in spletno videoteko Voyo.

CME je pod okrilje AT&T prišel po tem, ko je slednji prevzel še enega medijskega in telekomunikacijskega velikana Time Warner. AT&T ima v CME 64-odstotni delež, a dejansko obvladuje 75 odstotkov družbe.

Skupina PPF medtem po lastnih navedbah vlaga v različne tržne segmente, kot so finančne storitve, telekomunikacije, biotehnologija, nepremičnine in strojni inženiring. Posluje v Evropi, Severni Ameriki in Aziji, sredstva skupine pa po podatkih s konca leta 2018 presegajo 45 milijard evrov.

CME je sicer v bližnji preteklosti Pro Plus nameraval prodati nizozemski družbi United Group - ta je v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach - a je v začetku letošnjega leta od prodaje odstopil. Tako je v vodo padla največja medijska združitev v samostojni Sloveniji, postopek pa je med drugim zaznamovalo dolgotrajno odločanje Agencije za varstvo konkurence.