Revija Reporter
Slovenija

V Kočevju pospešeno poteka gradnja 76 stanovanj za Stanovanjski sklad RS

STA

30. jul. 2020 10:49 Osveženo: 10:51 / 30. 7. 2020

Deli na:

Kočevska rezidenca.

Stanovanjski sklad RS

Gradnja 76 stanovanj, ki jih je od GH Holdinga v Kočevju kupil Stanovanjski sklad RS, kljub začasni prekinitvi zaradi epidemije koronavirusa potekajo po prvotnem terminskem načrtu. Dokončana bodo predvidoma v juniju 2021, najemnikom stanovanjskega sklada pa bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta, so včeraj sporočili iz sklada.

"Dela na projektu Kočevska rezidenca kljub začasni prekinitvi zaradi epidemije koronavirusa potekajo po prvotno zastavljenem terminskem planu. Dela načrtujemo zaključiti še v tem letu. V začetku novega leta želimo pridobiti uporabno dovoljenje, kljub temu, da je dogovorjen rok konec junija 2021. Trenutno se zaključujejo gradbena dela, hkrati pa se že intenzivno izvajajo vsa obrtna in inštalacijska dela ter dela na zunanji ureditvi," je pojasnil direktor podjetja GH Holding, ki je izvajalec gradbenih del Blaž Miklavčič.



Direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec je izrazil zadovoljstvo, da je sklad z investitorjem MM SVTK, družbo za signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave, ki je del skupine GH Holdinga, sklenil prodajno pogodbo za nakup 76 stanovanj s pripadajočimi parkirnimi mesti.

Gradbišče so si med drugim ogledali kočevski župan dr Vladimir Prebilič in drugi partnerji v projektu.

Stanovanjski sklad RS

Župan Kočevja Vladimir Prebilič je izpostavil pomen stanovanj za občino. "Navdušen sem, da ponovno sodelujemo s Stanovanjskim skladom RS, saj v gradnjo najemnih stanovanj že dolgo ni bilo investicije. Za občino Kočevje je ta gradnja zelo pomembna, saj se gospodarsko uspešno razvijamo, stanovanj pa primanjkuje. Verjamem, da bo 76 novih enot veliko olajšanje vsem, ki danes še ne dostopajo do svoje nepremičnine," je dejal.

Dodal je, da si na občini tudi želijo vzpostaviti t. i. kadrovska stanovanja, saj marsikdo zaradi službe išče svoje bivališče v Kočevju. "Zato bo trenutna gradnja razbremenila tudi ta problem. Kot tretje pa naj poudarim, da gradnja stanovanj dobro vpliva tudi na samo podobo mesta, saj nosi sociološko-psihološki vidik. Nove enote kažejo na to, da rastemo, se razvijamo," je povedal župan.

Za gradnjo je bilo investitorju že v letu 2007 izdano gradbeno dovoljenje za izgradnjo petih stanovanjskih blokov, od katerih sta bila blok C in vila bloka 1 in 2 dokončana že v letu 2010. Prodajalec nadaljuje gradnjo objektov A in B v delno izvedenem kompleksu Kočevska rezidenca, v katerih so stanovanja, ki jih je kupil Stanovanjski sklad RS. Sklop stanovanjskih blokov ima skupno klet, nad katero bo med objekti ploščad. Etažnost objektov je P+4, v kleti se nahajajo vsa parkirna mesta in shrambe ter strojnice za potrebe stanovalcev, so pojasnili na skladu.

Remec je povedal, da se gradnja kljub izbruhu pandemije in omejitvenim ukrepom v veliki meri odvija skladno s predvideno dinamiko. "Po preučitvi neugodnega vpliva slabega vremena na kakovost gradnje, ki je osnovna prioriteta izvajalca del, je bil potreben manjši rebalans terminskega načrta zaradi neugodnih vremenskih okoliščin med letošnjo gradbeno sezono," je pojasnil.

Sklad je stanovanja kupil prek javnega poziva za nakup stanovanj in zemljišč za izgradnjo stanovanj. Za 76 stanovanj stanovanj v dveh objektih ter za pripadajočih 29 parkirnih mest v garaži objekta, 32 parkirnih mest na nivoju terena in 49 samostojnih garaž na nivoju terena je odštel 7,06 milijona evrov z DDV, so sporočili ob podpisu pogodbe novembra lani.

Včeraj so pojasnili, da bo sklad prek tega javnega poziva kupil še 65 stanovanj, in sicer 20 v Slovenj Gradcu, 19 v Mežici, po 10 v Radencih in Gornji Radgoni in šest v Brežicah.